Ana voli Tehno

339
Ana voli Tehno

Ana je moja poznanica. Preko tehna smo postale prijateljice. I preko tehnologije, naravno. Ne možemo mi toliko pričati koliko poruka možemo preko današnje tehnologije izmijeniti! Ili obrnuto.

Uglavnom Ana voli tehno. Ja baš ne. Ja sam više od drum n’ bass-a. Svaki dan!

Ana je rođena 1980. u Šibeniku, gdje je završila osnovnu školu kad još nije bilo tehnologije i tehna. U Gimnaziji Antuna Vrančića se već susreće sa tehnom, dok tehnologiju potpuno upoznaje na novinarstvu u Zagrebu. Završila ga je.

Do sada je objavila šest knjiga za djecu. U njima nema tehna, one nisu povezane sa definicijom tehna. Niti sa partyima na kojemu se sluša tehno, niti sa plesom koji se pleše na tehno. Ali, ako bi stavili tehno u pozadinu i pročitali naslove njezinih objavljenih knjiga, mogli bi ih povezati sa tehnom. Jer Ana voli tehno.

Redom su objavljene: Tajna bakinog tavana, Vitezovi Rata, Čuvar blaga, Vilinske priče, Na kraju svijeta i Obećanje kapetana Strašnoga

Članica je Društva književnika za djecu i mlade od 2012. godine, ali nije članica nikakvog tehno kolektiva. Za sada. Dobitnica je Plakete grada Vodica za doprinos kulturi i književnom izričaju 2017. godine,a pored knjiga za djecu, objavila je i audio CD s pričama za laku noć po istoimenoj knjizi Vilinske priče. Možda će jednog dana objaviti i tehno CD, ali za sada ne.

Ima i svoj YouTube kanal na kojem objavljuje dječje priče, ali nema YouTube kanal na kojemu sprema tehno pjesme. Surađuje s Udrugom za osobe s posebnim potrebama šibensko-kninske županije „Kamenčići“, te povremeno čita svoje bajke djeci na dječjem odjelu opće bolnice Šibenik. Opća bolnica je krcata svakojakom tehnologijom…

U današnjoj tehnologiji, odlučila sam Vam predstaviti ukratko njezine knjige. U njima ćete naći tehna, a možda i ne. Možda samo imena povežete sa izvođačima, a možda Vam samo mašta proradi. Bolje da djecu oko sebe prvo naučite čitati i da čuju priče iz bajki, nego da prvo nauče ići na tehno party i čuju priče sa aftera. Jer bajke su ljekovite, baš kao što su i prijatelji…baš kao što nisu mobiteli, tableti, video igrice… I koliko god dijete ili odrasli bili, za snove nikad nije ni prerano ni prekasno, a za bajke je uvijek pravo vrijeme.

„Tajna bakinog tavana“ je neobična priča obične djevojčice Tomice koja je izabrana upravo zbog svog čistog srca da spasi čudesni svijet Terastelu. Naime, zločesti kralj vilenjak ukrao je vilu princezu Flaviju, zbog čije pjesme je čitava ova zemlja ‘s one strane’ besmrtna.  Tomica mora osloboditi Flaviju; jer će u protivnom čitava zemlja, koja ubrzano stari, umrijeti. U njenom zadatku pomažu joj stara spavalica hrkalica grostas Hrk Ćićibuu ( na kojeg je jednooka vještica Sanunu bacila zle čini-ako zaspe sve će zaboraviti, stoga gorostas nikad ne spava), patuljci Pio i Gus Gus. Na njihovom putovanju do kraljevstva zlog kralja vilenjaka družina se susreće s nizom opasnosti i problema od spletki jednooke vještice Sanunu, zmaja Zabezaja i slično. Kako priča završava treba ostaviti djeci da pročitaju i otkriju.

Ana voli Tehno

 

 

Vitezovi rata

Vitezovi rata su prava muška ratnička bajka koja prati odvažne vitezove u borbi protiv podivljalih sila zlog čarobnjaka Gaha. Bajka je prepuna borbi, pobjeda, ali i poraza Vitezova. Tko smo, ako zaboravimo naše pretke? Stoga ne zaboravi i budi ponosan-kaže ova bajka.

Ana voli Tehno

 

 

Čuvar blaga

„Čuvar blaga“ je bajka posvećena svim sporednim likovima u životu, a i u bajkama.Snjeguljica ne bi uspjela da nije bilo patuljaka, kao ni Petar Pan da nije bilo Zvončice. Stoga je glavni zadatak ove bajke bio da ispravi nepravdu i pokaže tko je zapravo zaslužan za dobra djela. Bajka govori o kako je zločesti kralj Zao Zli ipak uspio naći dobrotu i podariti je svijetu. Lijep si izvana, samo onoliko koliko je lijepo tvoje srce, stoga u drugom dijelu ove bajke Zao Zli, koji se pretvorio u Čuvara blaga vraća srce svima onima koji su ga negdje u životu nemarno zagubili.

Ana voli Tehno

 

 

Vilinske priče

Zbirka kratkih priča temeljenih na hrvatskoj i slavenskoj mitologiji. Svi likovi koji se pojavljuju u zbirci inspirirani su starim hrvatskih pričama i legendama i narodnom tradicijom, prilagođenim potrebama suvremenog modernog djeteta. Osim što se djecu kroz priče  uspavljuje i potiče na maštanje, upoznaje ih se i s hrvatskom i slavenskom mitologijom, pričama njihovih baka i djedova, s nekim davnim minulim vremenima i pokazuju im kako su maštali naši stari. Naravno, kako to obično bude u bajkama, svaka od priča donosi pouku na kraju, te na takav način ‘Vilinske priče’ imaju i obrazovnu svrhu.

Ana voli Tehno

 

 

Na kraju svijeta

Riječ je o svojevrsnom nastavku književnog prvijenca Tajna bakina tavana. Godine prolaze, mijenjaju se vremena i gradovi, glavna junakinja Tomica više nije djevojčica, koja zaštićena toplinom bakinog ognjišta u malom selu Dalmatinske zagore spašava svojom dobrotom vilinski svijet. Ona je odrasla, studentica…na drugom kraju svijeta, u New Yorku studira i igra košarku… čeka je važan košarkaški turnir u Meksiku koji ne bi smjela propustiti. Ali… Uspomene ne blijede, djetinje srce i dalje kuca iskrenošću koja mu daje snagu da tamo negdje u dalekom svijetu, u bilo kojoj ‘odrasloj’ životnoj situaciji, zaroni u beskrajni svijet vila, svijet prijateljstva i neiskvarenih vrijednosti. Svijet, u kojem dobro uvijek pobjeđuje zlo, u kojem su prijatelji – zvali se oni Zrik, Orko, Boblin, kako god – uvijek najveća podrška i snaga, ali i razlog da im čak i s drugog kraja svijeta priteknemo u pomoć. Što je jedan košarkaški turnir, koliko god važan bio u životu mlade djevojke, u odnosu na bespomoćni zov prijatelja iz djetinjstva.

Ana voli Tehno

 

 

Obećanje kapetana Strašnoga

„Obećanja kapetana Strašnoga” priča je bo gusarskom kapetanu čiju kći Zloduh pretvori u lončić s ivančicama. Zloduh od kapetana traži razna obećanja i daje mu razne zadatke te će, kad ih ispuni, vratiti njegovu Ivančicu… U priči ima svega, ima elemenata mitologije vezane za more, skandinavske i grčke, opisuju se razne kapetanove pustolovine, a bajka ima tri kraja: sretan, tužan i – kraj bez kraja, gdje je sve početak i sve kraj…”Obećanja kapetana Strašnoga” namijenjena su uzrastu od 8 do 12 godina.

Ana voli Tehno

 

Poruka Aninih bajki je da ništa nije nemoguće. Osim bajki o tehnu. Da postoje samo ljudi koji su prerano odustali, zato su tu djeca da svojim srcem spase svijet. Jer ono najneobičnije se krije u tako običnim stvarima, kao i dječji osmjeh u bajkama!

Ana voli tehno. Možda i napiše bajku o tehnu. Kako njoj radi mašta kad piše ove bajke, pa kako djeci proradi mašta kad čitaju njene bajke, tako i u tehnu mašta može izroditi svašta u glazbenom izričaju. Pa na kraju priče shvatimo da to što smo skužili da Ana voli tehno uopće nje tehno, već elektro. Ana je maštala o tehnu dok je slušala elektro. Ana voli elektro. Samo ga je pomiješala sa tehnom. Ah, te bajke…

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima