Ana Votoupal: Glazbom kroz Europu

119
Ana Votoupal: Glazbom kroz Europu

Danas smo razgovarali s Anom Votoupal, mladom i talentiranom flautisticom koja sa svojih dvadeset i četiri godine već ima dvadeset godina iskustva na pozornici i iskustvo studiranja u nekoliko europskih zemalja. U bogatom opusu domaćih i međunarodnih nagrada i koncerata treba spomenuti i njenu pobjedu na međunarodnom natjecanju kojom je ostvarila stipendiju na prestižnoj pariškoj akademiji Ecole Normale de Musique de Paris. Ana je s nama podijelila svoje glazbene početke, promišljanja o glazbi i iskustvo studiranja u inozemstvu.

  1. Ana, kakvi su bili tvoji glazbeni počeci? Možeš li nam reći nešto o tome?

Naravno! Dakle, s četiri godine moji roditelji su me upisali u “Zagrebačku glazbenu radionicu ZAGLARA” koju je u to doba vodio izuzetan prof. Darko Vađić. Tamo sam kroz igru učila i započela svirati blok flautu te imala svoj prvi javni nastup. Šest godina sam provela uživajući u svakom nastupu koji je bio poput igre i vjerujem da su mi tu usađeni temelji ljubavi prema učenju glazbe. Uz to, od malih nogu sam svirala s mlađim bratom na blok flauti što je razvilo želju za suradnjom. Također, pjevala sam i u dječjem zboru “Bim-Bam-Bom” te djevojačkom zboru “Zlatne note” pod vodstvom maestre Paule Fabinger-Orešković. Nešto kasnije krenula sam u OGŠ “Pavla Markovca” gdje sam primljena u klasu flaute. Tamo sam provela devet godina i završila srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Nakon toga krenulo je međunarodno akademsko obrazovanje… Najprije u Ljubljani, zatim u Parizu, a sada i u Ostravi.

  1. Što je za tebe glazba, što je tako privlačno u njoj? Zašto si je odabrala za svoj životni poziv i zbog čega baš flauta?

Glazba je umjetnost kontroliranja vremena. U pravom trenutku u kontroliranom tempu treba uskladiti više aspekata. U slučaju flaute to je najprije dah, zatim prsti i jezik. Jedinstvenost umjetnosti, a time i glazbe je što se ne može izmjeriti. Može nam se jedino svidjeti ili ne. Baš ta subjektivnost i beskonačnost je ono što mene osobno privlači. Uvijek ima prostora za nešto novo ili nešto više. I trenutak! Jer glazba je trenutak naslikan na platnu tišine. A zašto sam se odlučila baš za flautu? Kao dijete imala sam privilegiju svirati klavir i isprobati udaraljke jer ih je brat svirao. Kod udaraljki mi je falilo melodijske linije dok mi klavir nije pružio toliko osobne angažiranosti kao flauta. Tu ponajprije mislim na nijansiranje tona kroz crescendo i decrescendo. Flautu sam osjetila kao moj prošireni unutarnji glas. Uostalom, sama tehnika je sasvim ista kao kod pjevača. A zašto baš flauta od svih puhačkih instrumenata?! Zato što je najvišeg registra i prva mi je privukla pozornost u liniji orkestra.

  1. Tko je tvoja inspiracija, tko su ti uzori?

Na prvu mogu izdvojiti nekoliko umjetnika. Legendarni Jean Pierre Rampal! To je francuski flautist koji će sigurno ostati moja vječna ikona. Zatim, talijanski flautist današnjice Andrea Oliva, mezzo-sopranistica Joyce DiDonato i dirigent Riccardo Muti.

 

Ana Votoupal: Glazbom kroz Europu

 

  1. A tvoj glazbeni ukus? Imaš li najdraže izvođače, pjesme, koncerte?

Što se tiče mog glazbenog ukusa, prije svega volim slušati klasičnu glazbu. Volim i talijanske canzone i jazz. Trenutno često slušam pjesme Lare Fabian zbog vrhunskih autentičnih izvedbi s kojima se mogu povezati. Najdraža pjesma mi je od talijanske pjevačice Giorgie “Di sole e d’azzurro”, a najbolji koncert… Najbolji koncert stvarno ne bih mogla izdvojiti jer sam zaista bila na puno vrhunskih.

  1.  Kad smo već kod koncerata, održala si ih puno u karijeri. Koji ti je ostao u najboljem sjećanju i zašto?

Da, u pravu si. Puno je koncerata iza mene i sigurna sam kako će ih biti još. Najupečatljiviji trenutak na sceni mi je bio kada sam se natjecala za parišku stipendiju. U žiriju su bili priznati i jedni od najuspješnijih flautista i znala sam da mi ta nagrada može promijeniti životni put što se na kraju i dogodilo.

  1. Imaš li tremu kad nastupaš pred velikim brojem ljudi? Ima li učinkovitih metoda kako se najbolje nositi s njom?

To je presudan faktor kod umjetnika i doista je važno govoriti o tome. Ne bih rekla da imam tremu iako sam ju u nekoliko navrata iskusila. Rekla bih da osjećam želju predstaviti glazbu onako kako sam ju doživjela i zbog toga budem uzbuđena. Opisala bih to više kao veselje što mogu podijeliti taj dar.

 

Ana Votoupal: Glazbom kroz Europu

 

  1. Studiranje u inozemstvu? Studirala si u Ljubljani, Parizu i Ostravi. Kako ti je bilo i gdje ti je bilo najbolje?

Jedini ispravan odgovor je NEPONOVLJIVO! Teško mi je reći, svugdje gdje sam studirala naučila sam nešto novo, kako o glazbi tako i o sebi te naravno o zemlji i kulturnom okruženju u kojem sam bila. Na svakom mjestu obogaćena sam za nekoliko novih prijatelja i ponekad mi neki od njih zbilja jako nedostaju.

  1. Koje su prednosti, a koje mane stalnih putovanja i života u inozemstvu?

Iskustvo u inozemstvu naučilo me je samostalnosti i odgovornosti. Neke prednosti inozemnog studiranja su to što ste u prilici naučiti novi jezik, upoznati novu kulturu i proširiti vidike kroz novi krug ljudi. Dobivate i širu sliku standarda kako profesionalnog tako i životnog. S druge strane, nedostaci su to što niste u blizini svojih najmilijih i bliskih prijatelja. Nedostatak našeg sistema je i to što ne stipendira inozemni studij na umjetničkom području, ali nadam se kako će se to ipak u bliskoj budućnosti promijeniti. Od kada studiram gotovo svake godine sam se selila u novu državu i to moram priznati nije jednostavno. U tom procesu mi je velika podrška obitelj i svaki novi početak uz njih bude lakši. Kasnije sve postane uzbudljivo jer otkrivam nešto novo.

  1. Kako stalna usavršavanja, koncerti i putovanja utječu na tvoj privatni život? Imaš li vremena za ozbiljnu vezu ili to trenutno nije na listi tvojih prioriteta?

Zanimljivo pitanje. Volim svoj život i voljela bih ga podijeliti s nekim tko će me razumjeti i biti podrška. Takvu osobu još nisam prepoznala, ali vjerujem da će doći u pravom trenutku.

 

Ana Votoupal: Glazbom kroz Europu

 

  1. Planovi za budućnost? Gdje se vidiš u ovo vrijeme za pet godina?

Na to pitanje sam pokušala odgovoriti prije pet godina i život mi je donio puno neočekivanih promjena. Da mi je netko rekao kako ću ovu priču živjeti ostala bih otvorenih usta jer sam dobila više nego što sam tada mogla zamisliti. Jedino što mogu reći je da očekujem da me život bar jednako lijepo iznenadi kao i do sada!

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Mario Merdžan
Upravni pravnik po zanimanju, redatelj i scenarist po pozivu. Ponekad pisac. Uživam u filmovima, glazbi i putovanjima, a i pivo nije na odmet.