Andriana, j***la te Buffy!

333
Andriana, jla te Buffy!

“Andrianaaaaa, jebala te Buffy, dolazi vamo!” – dere mi se cimerica preko poruka. Dok ona ima sto tisuća obaveza, problema s dečkom i ne zna gdje joj je glava, ja uživam u krevetu dok mi se na ekranu laptopa odvija borba između vampira i Buffy. Nezrelo i sebično od mene što zapostavljam cimericu. U drugom slučaju, frendice su me morala izvlačiti van iz kreveta, da provedem kvalitetno vrijeme s njima u noćnom klubu. Protiv moje volje. Svaki puta je bila ista priča, kad smo našle slobodan stol, poželjela sam da sam ostala u krevetu uz laptop. Ne kažem da je uvijek bilo loše, ja sam jednostavno tip osobe koja će svoje očne kapilare dovesti do toga da popucaju (od buljenja u ekran!), nego uništavati jetru alkoholom.  Nazivam sama sebe filmofilkom, vjerujte mi, pogledala sam dovoljno filmova da vam mogu reći koji se isplati pogledati, koji ne. Ipak ja sam jedan veliki serijofil. Ako je serijofil uopće riječ. Sada je.

Zašto vam filmofil/serijofil ne bi predstavio listu serija za koje se isplati imati crvene oči?
Ova lista neće biti ispunjena serijama koje su dubokoumne, inspirativne, adult.. Ipak sam tip osobe koja se trudi zadržati dijete u sebi. Nezrelo, kroz serije.

Prerano sam zakoračila u svijet odraslih, a kao klinka sam jedva čekala da mi mama dopusti da si sama narežem šnitu kruha jer je to bio big deal. Bacanje većinu plaće na račune koje niti sam ne znaš kako si nabio, moraš naučiti kuhati meso bez da ti izgori, a ne stigneš ga kuhati sat vremena na laganoj vatri, priuštiti nešto što košta oko cca 500 kn ne stigneš jer si pušač i sve pare za priuštiti nešto sebi odu na cigarete, koje su sada dvije jebene kune skuplje… Takvih sranja nema u filmovima, odnosno ne prikazuju ih.
Ponekad moraš zadržati dijete u sebi, i pustiti ga da se veseli. Ja to ostvarujem ispred ekrana svog laptopa. Na trenutak odlazak iz tog usranog svijeta odraslih. Ili ako imaš marathone gledanja serija, onda na malo duže od trenutka. Kako moja mama kaže, “Nemoj gledati na ljude koji imaju dijete u sebi, kao nezrele. Oni će uspjeti baš zbog toga.  Oni su dijete, a život je njihova igračka.” Predstavljam karte za odlazak iz svijeta odraslih od djeteta za djecu.

1. Buffy the Vampire Slayer (1996–2003)
IMDb ocjena:  8,2

Buffy ubojica vampira je američka akciono-horor-fantastična TV serija. Protagonistica, čiji lik tumači Sarah Michelle Gellar, je Buffy Summers, atraktivna ali naizgled ne pretjerano inteligentna učenica srednje škole  za koju je ispostavi da je jedna u nizu “Ubojica vampira”, djevojaka koje su vjekovima birane da se bore protiv vampira, vukodlaka, demona i raznih drugih nadnaravnih čudovišta. Radnja prikazuje kako joj u tome pomaže grupa odanih prijatelja iz škole prozvana Scobby Gang.

Ekipa koja je bila teenager u 90-ima se sjeća ovo serije. Možda nisu redovno pratili svaku epizodu, ali si barem jednu epizodu pogledao kada nije bilo ničeg drugoga za gledati na TV-u. Utjecaj Buffy možemo primjetiti u mnogim serijama i filmovima danas. Zbog navedenog razloga sam ju počela gledati. Serija mi je brzo prirasla srcu, nisam se nikako mogla pomiriti s krajem, čiji je epski završetak bolji od završne borbe u The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2. Spin off serije je Angel (1999–2004). Nisam pretjerano oduševljena s Angel-om, iako mi je drago što jedan od likova ipak preživi epski završetak u Buffy, što je prikazano u navedenoj seriji. Kako se serija Angel snimala istovremeno kada i Buffy, mnoge radnje i sadržaji u Buffy su zbunjujući i natjeraju gledatelja da pomisle kako su preskočili jednu epizodu. Ako želite razrađenu radnju iz Buffy, pogledajte Angel. Bez prevelikih očekivanja od serije.

2. The Vampire Diaries (2009–2017)
IMDb ocjena: 7,7

Vampirski dnevnici je američka tinejdžerska dramska horor TV serija. Riječ je o televizijskoj verziji serije istoimenoga romana autorice L.J. Smith. Serija prati život Elene Gilbert, tinejdžerice koja se zaljubi u vampirsku braću Stefana i Damona Salvatorea. Serija se fokusira i na živote Eleninih prijatelja i ostalih stanovnika fikcijskog gradića Mystic Falls u Virginiji. Serija je miks tinejdžerske drame i nadnaravnog.

Veliki utjecaj Buffy i Drakule.  Sve u svemu, napeta radnja. Isplati se pogledati ako si ljubitelj vampira. Isto kao i u Buffy puno flash back-ova od strane likova. Nema epskoga završetka. Knjiga Vampirskih napisana 90-ih godina, prošlog stoljeća, zato autorica knjige strogo negira da je u Vampirskim utjecaj Buffy, već da je to čista slučajnost što je sadržaj na istu tematiku.

3. Supernatural (2005– do danas )
IMDb ocjena: 8,5

Lovci na natprirodno, je američka fantastično-horor TV serija. Protagonisti, koje tumače Jared Padalecki i Jensen Ackles, su braća Sam i Dean Winchester koji su, istražujući tajanstvenu smrt majke, otkrili tajni svijet demona i drugih natprirodnih bića, te putuju Amerikom kako bi ih lovili.

Mislim da će ova serija za par godina donijeti titulu za seriju koja se najduže snimala. Već smo na 14 sezoni, koja se još uvijek snima. Na javljena i 15 sezona serije. U svakoj sezoni ima po 20-steak epizoda. Supernatural smatram Buffy novog doba, iako je nadmašio samu Buffy. Sadržaj serije je prepun vampira, vještica, vukodlaka, duhova, veliki dašak teologije. Glavni protagonisti serije stali su ispred samog Lucifera i Boga, spasili svijet od apokalipse, gledali pad anđela, umrli i vratili se u život.. Krajem svake sezone odvija se epski završetak, od kojeg se naježite, kapne koja suza niz obraz, puca vas određena doza adrenalina. Fanovi nadnaravnog ovo je serija za vas, jer nema tog nadnaravnog stvora kojeg nećete vidjeti u seriji. Kao što su i sami glumci rekli: “Kad uđete u naš svijet, i gledate stvari koje vam donosimo godinama, gledate likove kako se mijenjaju, vežete se za likove koje glumimo, nema vam povratka.”

4. American Horror Story (2011-do danas )
IMDb ocjena: 8,1

Američka horor priča (eng. American Horror Story) je američka antologijska horor televizijska serija.

U prvoj sezoni, Kući ubojstava, obitelj Harmon seli se iz Bostona u ukletu kuću u Los Angelesu, opsjednutu duhovima bivših stanara. Radnja druge sezone, Ludnice, smještena je u Massachussettsu 1964. gdje surova sestra Jude vodi psihijatrijsku ustanovu za duševno poremećene kriminalce. Treća sezona, Vještičja družba, prikazuje borbu između vještica i lovaca na vještice u New Orleansu početkom 19. stoljeća i 2013-e godine. Radnja četvrte sezone, Cirkusa nakaza, smještena je u Jupiteru na Floridi tijekom 1950-ih i prati jednog od posljednjih američkih cirkusa nakaza u kojima nastupaju ljudi s neuobičajenim talentima. Peta sezona, Hotel, svoju priču započinje u hotelu Cortez, istragom lanaca ubojstava u Los Angelesu. Misteriozni tragovi detektiva upućuju u hotel Cortez. Šesta sezona serije, Kolonija Roanoke, odvija se u 2016. godini, a radnja prati paranormalne događaje u izoliranoj seoskoj kući na otoku Roanoke. Sedma sezona, Kult, smještena je u izmišljenom gradiću Brookfield Heights u Michiganu i radnja se vrti oko kulta koji terorizira predgrađe slijedom predsjedničkih izbora 2016.

Glumci koji su se dosad pojavljivali u svakoj od navedenih sezona su: Evan Peters i Sarah Paulson.

Imam love-hate odnos s ovom serijom. Frendica mi se žalila da joj je prva sezona serije dosadna, na što sam rekla da neka počne gledati drugu sezonu. Kako je bila neinformirana, SVAKA SEZONA IMA DRUGAČIJU RADNJU I LIKOVE, ali ubacuju tu i tamo iste glumce. Ovo je serija čiji gledatelj sam sebi može birati koju priču (sezonu) želi pogledati. Sezone jesu povezane, što se tek u 8 sezoni vidi, ali bez obzira na to, gledali li vi sve sezone ili ne, neće vam biti bitno da znate tko su ti likovi jer kroz 8 sezonu imaju novu priču.

5. Siren (2018)
IMDb ocjena: 7,2

Radnja serije smještena je u priobalni gradić Bristol Cove, poznat po legendama da je svojevremeno bio dom sirenama. Kada dolazak tajanstvene djevojke dokaže da je ova lokalna folklorna priča istinita, bitka između čovjeka i mora će uzeti maha te će uzrokovati ponovno pojavljivanje sirena s namjerom da povrate svoja prava na ocean.

Napokon su od svih nadnaravnih bića i sirene dobile svoju zasluženu dozu pažnje. Zaboravite na Malu Sirenu i  Aquamarine, ova serija ima zaslugu za najrealniji prikaz sirena na filmskom platnu. Od fizičkog izgleda do karakternog ponašanja. Ako ste ljubitelj mitskih “ljepotica”, nećete požaliti gledajući ovu seriju.

Za kraj, mali poklon od mene. Ako ste serijofil, skinite aplikaciju TV Time. Zahvaliti ćete mi kasnije.

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Andriana Filipović
Filmofilka koja je stalno frustrirana stvarima koje se događaju oko nje. Na sve imam mišljenje i komentar. Ponekad bovaristička individualka. Zaljubljenica u mentol cigarete, kišne dane, tople napitke i horor filmove.