Dijete iz Teena želi “Kurvu, junfericu i sponzorušu” na svojoj polici

563
Dijete iz Teena želi

Davno sam čula za ime Nika Ostoić . Svi znamo Nikin početak pisanja – Teen časopis za mlade. Pamtim njezin pogled preko tetoviranog ramena dok u ustima vrti cigaretu. Ne sjećam se najbolje njezinih sadržaja textova, ali znam da su imali veliki utjecaj na mene. Nisam bila preveliki fan časopisa Teena, jer sam smatrala da je to kopija OK!-a, al’ zbog Nikinih kolumna počela sam ga kupovati na mjesečnoj bazi. Živim u malome gradiću. Neke stvari su specifične kod odrastanja u malim gradovima. Jednu od tih stvari zovem, grupica klonova. Nika mi je pokazala da je u redu biti drugačiji, pomalo “wild girl” i ne uklapati se u klonove.

Jednog dana njezinih kolumna više nije bilo. Sjećam se da sam pomislila, biti će je u drugome broju. “Traže novog kolumnista.” Ma daj.
Drage volje bi nastavila pisati o mojem poznanstvu s Nikom, ali o tome neki drugi puta.

Kako je Nika nakon Teena za mene isparila u zraku, iako je bila aktualna u novinama i medijima, ponovno sam je otkrila 2018. godine, tako što mi je frendica linkala njezin članak. Mala curica iz doba Teena je bila ponosna što je žena i dalje imala “ono nešto”. Godinama sam čitala neke šugave kolumniste, koji su mi s vremenom dopizdili jer u sve miješaju politiku. Ne zanima me politika. Moje mišljenje o politici je jednostavno – za koga god glasate, država i dalje bude u kurcu, siromašna i pokradena. Zar je potrebno filozofirati o tome? Nika naravno, nije bila jedna od njih. U roku od par sati progutala sam sve njezine članke. Naišla na knjigu “Kurva, junferica i sponzoruša”. Prvo što sam potražila je bilo, u kojoj trgovini ju mogu kupiti. 0 bodova.

Idući tok priče – znate. Revolucija iz kreveta. Urbani Jednorog. Donacije za knjigu. Srpski izdavač. Bla bla, da ne duljim. “Kurva junferica i sponzoruša” još uvijek nije u tiskanom izdanju. Znate zašto? Ne zato što je Nika neprijatelj katoličke države, ili da je knjiga loša. Ne, nije to razlog. RAZLOG JE ZATO ŠTO SMO MI JOŠ UVIJEK SKLONI PROMOVIRANJU PRIMITIVIZMA.

Kao što sam već rekla na početku ovog texta, Nika mi je bila osvježenje i naučila me da je u redu biti drugačiji. Pod drugačije mislim na nas, jednom riječju, altrenativce, koji se ne uklapamo, koji i dalje traže svoje mjesto na ovome svijetu.
Iako je modna industrija napredovala te je alternativni stil danas više manje društveno prihvatljiv, čitaj kao mini nostril i tetovaže, kupovanje majice s printom rock benda za koje basic bitch NIKAD nije čula, ali kupi majicu jer je TREND. Trendovi ljudima daju muda.

Nas altrenativce mediji s pristupom uvjeravaju da je biti altrenativac postalo društveno prihvatljivo. ALI NIJE. Skloni ste primitivizmu i promovirate ga. Radije bi ste objavili knjigu nekog xy Instragram/Youtube influencera koji ne zna pisati još k svemu tome, ukrade Nikin naslov knjige; jer znaš da će se knjiga dobro prodati. Makar dječica morala roditelje vuči za rukav i vrištati iz svega glasa u dućanu da roditelji daju tih šugavih 79,00 kn za knjigu. Knjige su tipične, vedre, dječje, dok dotični infulencer govori kako mu je trebalo hrabrosti da “napiše takve stvari” u knjizi. Hrabrosti za što? Pisanje o leptirićima i cvjetićima i o bivšima sve najbolje? Čestitam na hrabrosti.
Dok s druge strane imaš drugačiju stranu odrastanja. Ne tako vedru, REALNU. Ne primitivnu knjigu u kojoj se anti-primitivac može pronaći i izdahnuti jer mu je netko pokazao da je okej biti drugačiji. Ali toga neće biti. Jer altrenativnost nije društveno prihvatljiva. Nisu niti knjige iz kojih možeš naučiti nešto. Prema primitivcima “Mi djeca iz kolodvora Zoo” nije poučna knjiga.

Sretno vam bilo u tome da naučite djecu da kad odrastu postanu INSTAGRAM ILI YOUTUBE INFLUENCERI. To je jedino što mogu naučiti iz takvih knjiga, po uzoru na influencere.

Ljuta sam na državu. Medije. Sve vrste promoviranja primitivizma. Cvjetiće i leptiriće. Ljuta sam na vas Nikine čitatelje, točnije 12000 vas, kojima je bilo lako besplatno skinuti knjigu, a bilo je teško donirati novac za izdavanje. Žao mi je što neko dijete neće naučiti lekciju iz “Kurve, junferice i sponzoruše”. Žao mi je što knjige uspijevaju samo na internetu, a teško ih je dobiti u tiskanom izdanju. Nisam fan čitanja knjiga preko neta. Želim knjigu opipati, držati u rukama, listati stranicu po stranicu, uživati u njezinom mirisu i sadržaju.

Ja sam dijete iz doba Teena. Dijete iz Teena želi, uz knjige od R.L. Stinea, i ostale knjige koje ne promoviraju primitivizam, “Kurvu, junfericu i sponzorušu” na svojoj polici!

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Andriana Filipović
Filmofilka koja je stalno frustrirana stvarima koje se događaju oko nje. Na sve imam mišljenje i komentar. Ponekad bovaristička individualka. Zaljubljenica u mentol cigarete, kišne dane, tople napitke i horor filmove.