Igor Jelinović i njegovi filmski portreti

106
Igor Jelinović i njegovi filmski portreti

Igor Jelinović je ime koje vam je zasigurno zapelo za oko ukoliko pratite domaću festivalsku scenu. Intrigantni kratkometražni uradci ovog mladog redatelja, scenarista i voditelja filmskih radionica nerijetko postižu zapaženi uspjeh kod publike i kritike na mnogobrojnim domaćim i regionalnim filmskim festivalima. Jelinovićevi najreprezentativniji filmski radovi su “Snijeg u Splitu”, “Dan Marijana” i “Ultra”. Riječ je o minimalističkim portretima splitskog štiha koji se temelje na snažnim interakcijama protagonista unutar kratkog vremenskog okvira s osloncem na izrazito prirodan stil snimanja.

Igor Jelinović i njegovi filmski portreti

Takav film je i “Snijeg u Splitu”. Radnja prikazuje samo razgovor dvojice prijatelja u staroj, devastiranoj zgradi prepunoj smeća. Uz iznimnu jednostavnost, kvaliteta ovog filma je i u prirodnoj glumi te sugestivnom, uvjerljivom dijalogu koji ni u jednom trenutku ne otkriva previše. Zanimljiva je i biografska, odnosno psihoterapeutska odrednica filma koji se temelji na stvarnom konfliktu Jelinovićevih prijatelja iz srednjoškolskih dana. Isti ti prijatelji, Josip Lukić i Tomislav Luetić, na kraju su i završili kao glumci u filmu, odnosno utjelovili su sami sebe u spomenutom konfliktu koji su, kroz proces realizacije filma, uspješno razriješili.

Igor Jelinović i njegovi filmski portreti

Film “Dan Marjana” nastavlja Jelinovićeve preokupacije kroz intimnu priču o ljubavnom paru koji šeće splitskim Marjanom. Ovdje Jelinović, kroz nekoliko dužih one takeova i vrhunsku kameru Marka Jerbića. dojmljivo tematizira nemogućnost komunikacije između ljudi koji su nekad bili bliski, odnosno zadnje trenutke njihove ljubavne veze na izdisaju.

 

Kolaboracija Jelinovića i Lukića nastavlja se filmom “Ultra”. Radnja prati prosječnog mladića koji sa svojom atraktivnom prijateljicom, na njeno inzistiranje, posjećuje glazbeni festival koji se upravo održava u gradu. Splitska Ultra ovdje je samo pozadina jednog iznimno slojevitog odnosa. Naime, kroz male vremenske fragmente i snažne glumačke interpretacije, film se bavi tankom granicom između ljubavi, erotike i prijateljstva.

Igor Jelinović i njegovi filmski portreti

Nema sumnje da će nas uskoro, nakon dvoznamenkastog broja kratkometražnih filmova, na jednom od sljedećih filmskih festivala dočekati i Jelinovićev dugometražni debi. Nadajmo se da će mu taj budući filmski rad biti jednako intrigantan kao i njegovi prethodnici.

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Mario Merdžan
Upravni pravnik po zanimanju, redatelj i scenarist po pozivu. Ponekad pisac. Uživam u filmovima, glazbi i putovanjima, a i pivo nije na odmet.