Ispovijest iz Rusije

78
Ispovijest iz Rusije

Ishome (izgovara se Is-home), pravim imenom Mirabella Karianova, je elektronska glazbenica (koja teška riječ) rodom iz Krasnodar-a, Rusija. Po zanimanju dizajnerica, bez glazbenog obrazovanja, kaže da joj je jedino obrazovanje bilo slušanje radio prijemnika/glazbe svoj cijeli život, te nemogućnost spavanja bez da joj je radio upaljen (poznata mi ova terapija 😉

U 2005. godini Ishome počinje učiti na jednom od sequencera (sekvencera) samostalno, i to učenje opisuje kao „pikanje“ po njemu toliko dugo dok nije počela prava glazba izlaziti van iz njega. Ubrzo, nakon niza „pikanja“ zamjećuje je Ukrajinski label Index Music. Rezultat su bila dva izdanja u 2008. i 2009. godini.

2010. kreće na tečaj u Spectral Audio School(Rusija), gdje se koncentrirala, pretežito, poboljšanju vještine live izvedbe. Prateći razvoj tehnologije, “igrajući” se sa njom, te ulagajući u sebe, rezultira izdavanjem albuma “Confesion”, 2013. godine.

Ispovijest iz Rusije

Album je ambijentalno elektronski dubstepersko orijentiran na tehno koji stavlja šlag sa breakbeat-om. Sampleovi su pomno izabrani, rekla bih da se jako dobro snašla među svim tim tipkama i kabelima. S obzirom da je Ishome vrlo mlada glazbenica godinom rođenja.

Često korištenje pitch-shifted vokalnih sampleova i sampleova instrumenata, nije ništa novo za ovakvu vrstu glazbe, ali njen pristup istome čini tu kompoziciju svježom. Pažljivo isprepliće bas isječke, vokalne isječke i kratke komade sampleova instrumenta, na način da formira nešto što me podsjeća na otvoreni krajolik.

Ovaj multi-otvoreni, organski dojam, u smislu instrumenata na albumu “Confessiona” malo podsjeća na atmosferu koju je napravio (usporedbe radi) Trentemøller svojim debitantskim albumom u šumi. Ta sličnost s njima ne leži samo u delikatnom “manje je više” elektronskom pristupu, već i tehnički, produkcijom,  album “posuđuje” dijelove od minimalnog techna, kao npr. stalni beat u pjesmi “Wildness”.

Ishome radi crteže povlačeći od ambijentalne pjesme “It Exists” izgrađene gregorijanskim koralom do utjecaja dubstepa i garage-a u otkucajima i vožnji bass-a “Adam”, “Sad Family” i dva dijela “Tetra 94”. Nakon ovog interludija, zatvara sa “Ken Tavr” i “Earth”,pjesmama koje se miću naprijed/natrag između spomenutih glazbenih utjecaja.

Ispovijest iz Rusije

Bez obzira koji je njezin cillj bio ili još uvijek je sa ovim albumom, koja vrsta emocija je kriva i kojim razlogom je nastala ovako prekrasna produkcija, te kamo vodi njezina glazbena budućnost, nije ni bitno, jer album “Confession” sa svojim lijeno zamotanim beat-ovima postoji ovdje i sada, te slušatelja nosi na kratkim valovima pospane, suvremene elektronske glazbe…

 

  1. Grade
  2. Adam
  3. Tetra 94 (Part 1)
  4. Wildness
  5. Sad Family
  6. Tetra 94 (Part 2)
  7. It Exists
  8. Ken Tavr
  9. Earth
Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima