JELENA OBERMAN – sama u paklu politike

1207
JELENA OBERMAN - sama u paklu politike

Jednom sam prodavačici u pekarni bacila pizzu u glavu jer je bila bezobrazna. Kupila sam pizzu, platila je, bacila je ženi u glavu i otišla. Jelena je pak jednom čovjeku koji je to više no zaslužio, bacila kavu u glavu i jedino mi je žao da to zalijevanje kavom nisam snimila u slowmotionu jer snimka bi imala umjetničku vrijednost. ”Sviđa mi se ova ženska” – pomislila sam, upoznala ju i shvatila da je više nego kul. Na kraju me samo razočaralo što Jelena Oberman ne baca često ljudima hranu i piće u glavu nego je to bilo one time thing.

 

Jelena Oberman. Novinarstvom se zarazila u Večernjem listu, gdje je, kao i svaki hijevata, zanat brusila u gradskoj rubrici. Nakon sedam mjeseci prešla u Vjesnik gdje je godinama radila kao honorarni dopisnik. U Vjesniku se bavila pitanjima lokalne samouprave. Istakla se člancima o zagađenju farmaceutske industrije, koji su, kao i ostali tekstovi Vjesnika, s gašenjem toga lista, misteriozno nestali s interneta. Devet mjeseci nakon rođenja djeteta kreće honorarno pisati za lokalne zaprešićke novine. Nekoliko godina pauzira od novinarstva, ali mu se ponovo vraća sa svojim autorskim projektom.

JELENA OBERMAN - sama u paklu politike

Jelena je pokrenula ALTER.HR

Riječ je o političkom portalu za koji i ljevičari i desničari kažu da je neutralan pa Jelena vjerojatno ne riskira da je ubiju kao Pukanića. Ili?

”Pa sad pitanje je jesam li hrabra ili samo imam viška vremena, pa ga trošim da radim ono što volim, što god na kraju od toga ispalo.” – kaže, uz kavu koja ovog puta nikome ne leti u lice, i nastavlja:  ”No, činjenica je da ne želim robovati više nijednoj medijskoj kući, jer to je upravo to- robovanje. Da još uvijek postoji Vjesnik, i da nije onako naprasno ugašen, to bi bila druga priča. Za Vjesnik je bilo lijepo radit. To su bile jedine novine bez senzacionalizma.”

Portal, uz blogere suradnike, piše sasvim sama uz podršku supruga: ”U biti moja je ideja i bila pokrenut jedan portal koji bi trebao popunit tu rupu koja je gašenjem Vjesnika nastala u medijskom prostoru. Dakako da to ne može učiniti jedna osoba sama, ali želja nam je, a u tom projektu sam sa suprugom, okupiti publiku koja ne želi biti bombardirana vijestima, ali želi biti informirana. Publiku kojoj je dosta senzacija, publiku koja je željna klasičnog novinarstva.”

JELENA OBERMAN - sama u paklu politike

”Koncept je takav da objavljujemo samo najvažnije vijesti kako bi čitatelji imali jasan uvid u ono što se dogadja. No, najvažnija je promocija blogera koji donose kratke crtice iz života, male istine koje imaju univerzalnu vrijednost. Cilj nam je informirati, ali i zabaviti. Potaknuti na čitanje, kritičko razmišljanje, pobuditi ljude iz apatije, pružiti jedan malo drugačiji, nesenzacionalistički pogled.” – pojašnjava Jelena otpijajući gutljaj vruće kave, krajičkom oka držeći u vidu lika koji za šankom nagurava drugog sa spikom: ”Je l’ imaš neki problem??”

Pratite Alter na Facebooku: Alter

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima