JOSIP LUKIĆ I “MAJČI”

164
JOSIP LUKIĆ I

Kada ste sa svojom majkom posljednji put pričali o njenom seksualnom životu, orgazmima i ljubavnim iskustvima? Upravo takva otvorenost, bez trunke ustručavanja, krasi ovaj vrhunski srednjometražni dokumentarni film mladog splitskog autora sa zagrebačkom adresom. Josip Lukić, trenutno student na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, talentirani je glumac i redatelj, a njegovo dojmljivo ostvarenje “Majči” iz 2018. godine realizirano je unutar kolegija portretni dokumentarni film. Ovaj beskompromisni uvid u najdublju intimu redateljeve majke ubrzo je postao pravi mali hit, a pojedini kritičari navode ga i kao jednog od najfascinantnijih dokumentarnih radova u novijoj hrvatskoj filmskoj povijesti. O kakvom je filmu riječ?

Lukićev film, izveden skromno i u low budget estetici, kroz otvorenu interakciju majke i sina govori o majčinom seksualnom životu, intimi, nasilju u obitelji i šikaniranju za vrijeme ratnih devedesetih zbog toga što joj je otac bio Srbin. Junakinja filma odgovara na pitanja svog sina o ulasku u klimakterij, postignutim orgazmima i o tome kada je posljednji put imala seks. Tu je i iznošenje detalja iz seksualnog života bake i djeda te detalja o djedovim perverzijama koji je volio dječacima pipati spolovila.

Ali nije sve samo u seksu, starija žena progovara i o mučnom fizičkom zlostavljanju koje je doživjela od svog supruga kada ju je isti vezao za radijator i tukao. Nakon svega proživljenog uspjela se razvesti od nasilnika te ostvariti kvalitetnu vezu s novim partnerom, međutim on je nažalost obolio i preminuo od neizlječive bolesti. S pozadinom splitskog ljeta i socijalističke arhitekture, sadržaj ovog malog i hrabrog filma mladi redatelj iznosi jednostavno, skromno i bez puno pretenzija. Dominantni dio cijele priče snimljen je u srednjem planu bez napadnog potenciranja emocija krupnjacima.

Zahvaljujući energičnosti, duhovitosti, optimizmu i otvorenosti protagonistice portret na kraju ne ostavlja gorak okus u ustima. Lišen patetičnosti, otvoren prema tabuima i ponajviše iskren, film “Majči” Josipa Lukića je film koji bi svatko trebao pogledati. Bez obzira da li se nekom svidio ili ne, jedno je sigurno, ostat će dugo urezan u pamćenje svakog onog tko ga pogleda.

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Mario Merdžan
Upravni pravnik po zanimanju, redatelj i scenarist po pozivu. Ponekad pisac. Uživam u filmovima, glazbi i putovanjima, a i pivo nije na odmet.