JURA GECI: Vikend u bendu/bend u vikendu, ili kako proći 2000 km u 3 dana (part I)

270
JURA GECI: Vikend u bendu/bend u vikendu, ili kako proći 2000 km u 3 dana (part I)

Jeste li se ikad zapitali kako je svirati u mnogočlanom bendu koji je često na putu?

Možda čitatelju bude zanimljivo, a možda nekome i  ne, al’  bez obzira na to, u ovom je tekstu autoru, iz njegovog vlastitog doživljenog viđenja, namjera pobliže opisati i dočarati kako funkcionira deveteročlani bend, koji je na kratkoj ‘turneji’, kojeg je i sam član, te koji prevali 2000 kilometara u 3 dana (to jest, ja prevalim jer sam iz Varaždina, pa imam 180 km više, op.a.).

Radi se o bendu SoulFingers, koji braća Denis i Hari guraju već više od 25 godina. Prvo, bitno je  shvatiti da držati bend na okupu je poprilično teška misija, koja iziskuje ogromnu količinu tolerancije, strpljenja, odgovornosti i energije…

Zato respekt braći na guranju kroz razna, često teška razdoblja i burna (ne)vremena koja su krasila ovo područje u zadnjih 28 godina… Valja napomenuti da je kroz Soulfingerse u spomenutih 25+ godina prošlo cijelo hrvatsko ‘biće’ glazbenika i pjevačica… Nema smisla ni nabrajati, tu je cijela scena. Sigurno stotinjak ljudi, te se bend  u glazbenim krugovima smatra stanovitom školom soula i rokenrola. Kak veli moj frend Vlado Mirčeta, prije nego me preporučio k’o gitarista:  ‘Znači, krećeš u školu?’ A ja pitam da kakvu školu, na što će on da budem vidio uskoro, hehe. Nakon tri godine mi je malo jasnije. Fala , Vlado i Vanfa, na plaćenom školovanju. 🙂

Trenutna postava benda se sastoji od spomenute braće, alfe i omege ovog soul-mehanizma, no tu je i ‘čvrsta desnica’ Smiley, koji je u neku ruku voditelj benda (to bi značilo čovjek koji zna sve aranžmane te se njemu obraća onaj koji je zaboravio harmu, ali i kabel, heheh) te organizator putovanja (vrlo bitna stvar za deveteročlani bend, op.a.). Smiley također znalački svira bass gitaru i u bendu je sigurno 20tak godina.

Tu je i neophodan bubnjar Njikoš, koji ni sam ne zna kako dugo je u bendu. Njikoš je i vrstan motociklist i vozač, te je jedan od naših ‘drajvera’ na proputovanjima regijom ali i šire. Nedavno je postao otac te mu čestitamo od srca. 🙂

S nama je i Antonela, krasna mlada dama svjetskog glasa, koja oplemenjuje biće benda s svojim stasom, a dakako i divnim glasom. Ona je u bendu 3 godine, kao i potpisnik ovih redaka. Pod umjetničkim imenom Nela se može vidjeti na raznim televizijskim emisijama te čuti na radio postajama diljem Hrvatske. Kako bi se reklo, floskulirajući, njeno vrijeme tek dolazi. Go Nela!!!

Saxofon svira Ivor, koji je u bendu 5 godina, a ujedno je i drugi vozač i jedini mazač ‘gluten free’ hrane, pa pazimo na njega da se slučajno ne zagrcne s nekim pecivom, jer nikad se ne zna! Ivore, samo maži!

Polako, ali sigurno, dolazimo do zadnjeg reda kombajna, di sjede opasni mazači hahaha, jaki igrači… Neki nas zovu smećeki, al’ mi smo si nadjenuli ime ‘Backseat boys’.. .Omen est nomen, iliti ime govori sve.

Sušti talenti… Pohabani dijamanti…

U zadnjem redu, na zadnjoj fronti, borimo se protiv sna i dosade u kombiju, općenito se dobro provodimo i svatko se trudi da ne ‘zakljuca’, jer se svašta može desiti u tom nesvjesnom stanju… Kad neko zakljuca, to stanje zovemo ‘propast’… Tipa ‘Juc je propal malo’ i tak (još me i zovu ‘Gecinoza jetre’, op.a). Hahaha. U neku ruku, Backseatboysi su zaduženi za moral i ćudoređe u kombiju… Jedan od povika je također i  ‘samo jako i bezveze’, koji je preuzet od naše braće iz Gadjo Manouche, vrsnog gypsy swing sastava.

No sad sam malo i u zanosu se zanesel…

Da predstavim gospodu iz zadnjeg reda. Tu je Fran, zvan ‘Frank Mjuzišn’, potražite ga na instagramu, tip rastura klavijature, zaista, kažem vam! U bendu je više od 3 godine. Još ima i nadimak ‘Pajanajst’, koji je derivacija od pojma pijanist, očigledno. On i Ivor saxer su jedini s akademskom naobrazbom u bendu, tak da s njma nema zajebancije, hahah.

Pokraj njega sjedi Đeka, a pokraj Đeke, Juka. Đeka je đajtarajst iz Vža, moj su-drug i prijatelj, kojega se još zove i ‘Đemir’, Edvin, Đefifa,itd, itd, itd… Kol’ko ste mogli već škužiti , volimo si davati nadimke i imena stvarima… Svaki put se nekaj novo izmisli, neka pošalica, nadimak ili neki termin koji nije nikad zabilježen u rječniku ili u pisanoj povijesti…

Neslužbeni moto je ‘Uvek si bil čovek’, za koji moj prijatelj Vibor (također svirao kljave u bendu,op.a.) tvrdi da ga je konstruirao Alen Križaj, čovjek velikog ukusa, okusa, a također i vrsni muzičar- ko basist.Također se priča da je izraz ’Tak se šajba’ , također njegova umotvorina.Tolko o tome.

Sebe ne bih predstavljao, nije pristojno. A i piše gore negdje na portalu.

Uglavnom, to je devetero ljudi s kojima se dijeli obrok, pozornica i prostor u kombiju.Ima nas svakakvih, poput smo šarenolike mnogočlane, otkačene familije.Nekad su stariji djeca, a nekad smo mi djeca. Češće je ovo drugo.

I tak, dok se ukrcavamo u kombajn(furamo uvijek svoju opremu, cijeli ‘backline’), pozdravljamo jedni druge sa bok i dobar dan. I umri u mukama.

‘Samo da je šus’, dere se Fran. Ja vičem: ’Samo drapli, maži, češi’!!! Đeka pali pljugu i urla: ’Dobar dan’!! Antonela viče: ’Monstrumiiii’…

Polako se skupljamo svi i trpamo se u kombi i lagano se kreće na avanturu…

Dok kombi juri prema Mariboru 123 km na sat, polako se opuštamo i ulazimo u ‘mood’ putovanja… Kreće šou, zabava na kotačima, s muzičarima mazačima!

Dok se u kombiju prepričavaju razno-razne zgode i nezgode, bližimo se prvoj destinaciji našeg soul-vikenda, NK Mariboru… Nije nogometni klub, nego narodno kazalište, hahaha…

Epilog slijedi uskoro, jer se moram pokrenuti na novo putovanje na otok Iž i na skijašku utrku koja se sutra tam odvija (don’t ask me, i’m just a guitar player,op.a.).

Živi bili i rujno vino pili!

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Jura Geci
Rođen 1985. u Varaždinu, gitarist i proizvođač ljutih pripravaka marke 'Jucifer'. Studirao filozofiju i sociologiju na FFZG-u. Strasti kuhanje, in-line skating, jedrenje. Kroz godine bavljena muzikom svirao sam i surađivao s mnogim bendovima i muzičarima, od kojih bi naveo Voodoo Lizards, The Mindmills, Sara Renar, Žana&J'animals, Superoperater, Miki Solus, Bernard Fowler (The Rolling Stones), Jimmy Rip (Television,Jerry Lee Lewis),Sharlotte Gibson i mnogi drugi. Trenutno kuham ljuti umak i sviram u bendu SoulFingers, te radim na autorskom projektu koji je u fazi mixa. Povremeno pišem kolumne, a pisao sam za Večernji list, Varaždinske vijesti, Playboy, Klik, te za par e-portala u Hrvatskoj.