Otvorenje izložbe u petak 19. travnja 2019. u 20 sati

Centar za mlade Bunker

Info centar

Ulica Savke Dabčević Kučar 8

10430 Samobor

U svjetlu neprestanoga izlaganja digitalnim medijima slikarstvo predstavlja važan eksperiment vlastitoga očuvanja unutar suvremene umjetnosti. U vremenu  izrazite preplavljenosti reprodukcijama i digitaliziranim slikama umjetnička djela i njihove aure nastaju iz „smetlišta materijala”. Slikarski angažman predstavlja ulazak u praksu koja je već nebrojeno puta izvedena.

U isto vrijeme  – unutar  zaslona održava ovisnost o sporosti, svojoj sposobnosti neprestane prisutnosti, pune razlučivosti, prirodne veličine i  realnoga vremena.

Moj angažman u slikarstvu tehnički različite slike ustoličuje premještanjem iz sfere digitalnoga/masovnoga u sferu slikarskoga/jedinstvenoga, i natrag.

Slike sadržajno klize u ideju digitalne sfere dok ujedno ostaju materijalni objekti  prave stvarnosti.

Slike pronađene na internetu sastavljam u kompoziciju  koja često izgleda kao nasumična kombinacija naizgled nespojivih komponenata, čime se mijenja njihovo značenje te nastupa pronicljivo narativno ispreplitanje više razina.

Radovi nas tjeraju da usporimo u vremenu materijalnosti slike i tek tada će se u nama osloboditi mehanizam čitanja utjelovljene priče koja sprečava brzinu digitalne slike i ujedno prikazuje kritičan odraz vremena.

(Kaja Urh)

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Davor Javorček
Magistar vizualne animacije. Hobi mi je sviranje, proučavanje svega i svačega. Hodajući sam jukebox. Avanturist. Obožavatelj kvalitetnih vina i čudne hrane,