KORANA GJALSKI FILIPOVIĆ: NIJE DA SE HVALIMO, ALI STVARNO JE DOBRA!

338
KORANA GJALSKI FILIPOVIĆ: NIJE DA SE HVALIMO, ALI STVARNO JE DOBRA!

Moja zagrebačka knjiga pustolovine Korane Gjalski Filipović

U Školskom muzeju u Zagrebu promovirana je knjiga Korane Gjalski Filipović „Moja zagrebačka knjiga pustolovine“. Knjiga je prepoznata i pohvaljena kao originalna i poticajna ne samo za djecu od 4. do 8. razreda osnovne škole, nego i za roditelje i nastavnike, jer poziva na interaktivan odnos.

Uz obilje vedrog fotografskog materijala, (najvećim dijelom autoričinih fotografija) te slikovno obrađene karte grada Zagreba (autora Dragutina Dade Kovačevića) u kratkim, informativnim i duhovito pisanim tekstovima, mlada autorica poziva na šetnju Zagrebom i njegovom najbližom okolicom u pet koraka/poglavlja: Upoznaj simbole grada; Otkrij zagrebačke parkove; Pronađi muzejska blaga; Protegni noge; Kreni tragom legendi.

Sva se ta ponuđena odredišta ne moraju otkriti odmah, već ako treba u više mjeseci, pa i više godina (za one koji dolaze u Zagreb na izlete), tako dugo dok vlasnik knjižice, roditelj ili nastavnik ne ispuni, ili točnije ne dopuni knjižicu svojim bilješkama, opaskama, sjećanjima, impresijama, crtežima i fotografijama. Zagreb nije, dakle, samo grad zadanih informacija koje treba naučiti, već grad kojeg treba otkriti i osvojiti.

Ovo je druga knjiga Korane Gjalski Filipović  iz biblioteke Moja knjiga pustolovina, (My adventure Book) nakladnika Kuća hrvatskog dizajna. Prva se odnosi na otoke Cres i Lošinj (gdje autorica boravi ljeti od najranijeg djetinjstva) te je na sličan način ponuđena obiteljima da krenu na obilazak otoka i dožive ga kao svoju pustolovinu.

Knjiga je pisana i kao nestandardan vodič, ona je i spomenar koji će vlasnici kad ga ispune čuvati još dugo na polici, jer će u njoj biti upisani i naljepljeni njihovi osobni uradci nastali u istraživanju ponuđene im ljepote u pet koraka/poglavlja: Protegni noge; Otkri skrivene plaže; Upoznaj kulturnu baštinu; Potraži crkvena blaga; Kreni tragom legendi.

U nastajanju je Moja knjiga pustolovina za Nacionalne parkove Hrvatske. Iza sebe Korana Gjalski Filipović ima već dječji SF roman „Priđi bliže“ (Kašmir-promet, Zagreb, 2003.) i „Monografija dvadesetogodišnje trudnice“ (Design Art, Zagreb, 2006.-2009.).

Branka Hlevnjak

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Branka Hlevnjak
Branka Hlevnjak – šezdesetosmašica, naivka, još uvijek vjeruje da mladi mogu popraviti Svijet i učiniti ga mirnim i ugodnim mjestom. Sanjari o Hrvatskoj kao zaštičenoj eko zoni Ujedinjene Europe. Na ulazu u Hrvatsku stranci bi  trebali plaćati dodatnu naljepnicu, a sav prihod išao bi u prilog Nacionalnih parkova i prirodnih rezervata. Hrvatsku vidi kao zemlju zdrave hrane, kvalitetnih uslužnih, kreativnih i znanstvenih djelatnosti: od zubara i liječnika, pa do umjetnika i brodara. Deviza za obilazak hrvatskih minijaturnih ljepota glasi: Rezervirano ZA PRIJATELJE! Reserved for Friends! Ili For Friends Only!