Lazar Bodroža i “Ederlezi Rising”

101
Lazar Bodroža i

Duboki svemir, izolacija i ljudske emocije… Ovaj dojmljiv znanstveno-fantastični film Lazara Bodrože, nastao prema kratkoj priči Zorana Neškovića, realiziran je u neovisnoj produkciji i s minimalnim budžetom, a najviše pažnje privukao je izborom američke porno glumice srpskog podrijetla Stoye za glavnu žensku ulogu. Istovremeno, “Ederlezi Rising” više je od pukog soft pornića o čemu svjedoče i mnogobrojne nagrade te pohvale filmskih kritičara.

Lazar Bodroža i "Ederlezi Rising"

Radnja filma, čiji je originalni predložak nastao još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, događa se u dalekoj budućnosti i prati putovanje svemirskog broda korporacije Ederlezi čiji su jedini članovi posade astronaut jugoslavenskog podrijetla i njegova prelijepa družica, zapravo android izrađen u obliku iznimno privlačne žene. Zahvaljujući načinu na koji je programirana, junakova suputnica spremna je na bezrezervno ispunjenje svih njegovih potreba, uključujući i onih seksualnih. U izolaciji beskrajnog svemira, polagano dolazi do rađanja snažnih emocija, zaljubljivanja i ozbiljnih etičkih dilemi.

 

Vrlo je moguće da gledatelje navedeni sadržaj i etička pitanja kojima se film bavi asociraju na radove kao što su “Blade runner”, “Ex machina” i “Her”. Istovremeno, pažnju će im privući i audiovizualna komponenta jer, usprkos budžetskim ograničenjima te činjenici da je svemirski brod zapravo jedan beogradski podrum, film zvuči i izgleda izvanredno. Cjelokupnom dojmu pridonosi i dojmljivi rad s osvjetljenjem te sugestivna glazba Nemanje Mosurovića.

Lazar Bodroža i "Ederlezi Rising"

Nekima će sadržaj filma, poslušna android robinja koja ispunjava sve muškarčeve zahtjeve, zasigurno djelovati kao isprazna projekcija muških fantazija, a pitanja kojima se film bavi kao reciklaža etičkih dilemi kojima su se već bavili brojni drugi znanstveno-fantastični radovi. Za druge, riječ je o dojmljivom i odvažnom SF dragulju. U svakom slučaju, Bodroža zaslužuje pohvalu što je ni iz čega stvorio proizvod koji izgleda i zvuči svjetski, a još je k tome jedan je od pionira regionalnog SF filma, budući da nema puno radova koji bi mu u tom žanru mogli parirati produkcijskom razinom i kvalitetom.

 

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Mario Merdžan
Upravni pravnik po zanimanju, redatelj i scenarist po pozivu. Ponekad pisac. Uživam u filmovima, glazbi i putovanjima, a i pivo nije na odmet.