Leonard Cohen u Hrvatskoj

101
Leonard Cohen u Hrvatskoj

Leonard Cohen, jedan od najpoznatijih i najuglednijih kanadskih pjesnika, književnika i glazbenika, postao je poznat u Hrvatskoj, kao i drugdje, preko svoje glazbene karijere. Osim mnogobrojnih poklonika u slušateljstvu, Cohen je utjecao i na mnoge hrvatske glazbenike što je rezultiralo nizom dojmljivih prerada.

Leonard Cohen u Hrvatskoj

Prvi koji je namjeravao snimiti album s obradama najpoznatijih Cohenovih pjesama je Arsen Dedić koje je za njega prepjevao pjesnik Nikica Petrak. Nažalost, Arsenov i Petrakov Cohen nikad nije ostvaren u potpunosti. Navodno je sam album bio pred završetkom, ali originalne snimke su se nekako izgubile u Jugotonu. Rezultat su tek četiri sačuvane demo snimke.

Arsen Dedić – “Partizan”

 

Arsen Dedić – “To sve je davno sad”

 

Arsen Dedić – “Strančeva pjesma”

 

Arsen Dedić – “Ulične priče”

 

Leonard Cohen u Hrvatskoj

Ono što nisu uspjeli Arsen i Petrak, uspjeli su Ibrica Jusić i Srđan Depolo dvadesetak godina kasnije. 1999. godine objavljen je album “Hazarder: A tribute to Leonard Cohen”, s dvanaest Cohenovih najpoznatijih pjesama. Zanimljivost je i da je spomenuti album dobro primljen, ne samo u Hrvatskoj, nego i u međunarodnoj zajednici Cohenovih obožavatelja.

Ibrica Jusić – “Hazarder: A tribute to Leonard Cohen”

 

Leonard Cohen u Hrvatskoj

Od drugih glazbenika koji su se okušali u prepjevu pojedinih Cohenovih hitova su i Branimir Štulić, frontman grupe Azra. Štulić je često navodio Cohena kao svog uzora što je rezultiralo i pjesmom “Partizan”, obradom u njegovom vlastitom prepjevom. Cohena su također obradili i Ivo Amulić pjesmom “Sanjaj na nogama”, Klapa Libar pjesmom “Hallelujah” te Ivo Gamulin Gianni, također pjesmom “Aleluja”.

Branimir Štulić – “Partizan”

 

Ivo Amulić – “Sanjaj na nogama”

 

Klapa Libar – “Hallelujah”

 

Ivo Gamulin Gianni – “Aleluja”

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Mario Merdžan
Upravni pravnik po zanimanju, redatelj i scenarist po pozivu. Ponekad pisac. Uživam u filmovima, glazbi i putovanjima, a i pivo nije na odmet.