Loretta Kovač: Sirenine nijanse na kapcima bez kistova

180
Loretta Kovač: Sirenine nijanse na kapcima bez kistova

Živimo u vremenu kada je teško naći kvalitetnog šminkera iliti makeup artista. U moru loših eyelinera i izblendanih sjenila naišla sam na Lorettu, čiji radovi su upečatljivi i jedinstveni. Kao što prosječan umjetnik ima svoj stil i tehniku, subjektivno smatram da bi i makeup artist trebao imati. Predstavljam vam Lorettu Kovač (20) rođenu Šibenčanku, horoskopsku blizančicu, studenticu modnog dizajna u Zagrebu kojoj su osim makeupa najveća ljubav muž i beba koju uskoro očekuju.

Loretta navodi da ju je kao klinku mama vodila na milijun izvanškolskih aktivnosti poput baleta, dramske grupe, engleski jezik, gimnastike i slično. “Uvijek sam voljela biti zatrpana dnevnim aktivnostima, takva sam ostala i do dana danas. Smatram da je to do mojeg karaktera, odnosno horoskopskog znaka blizanac pa stalno težim novim stvarima, jer mi stare brzo dosade.” – kaže i navodi da se od svih prolaznih interesa šminkanje zadržalo na bazi perioda od 10 godina.

Lorettin početak šminkanja

Studentica je Tekstilno-tehnološkoga fakulteta u Zagrebu smjer modni dizajner. “Ne maštam o visokoj modi, brendiranim stvarima i slikanjem po modnim revijama. Nisam onaj tip osobe koja će u svojoj sobi šivati na mašini uz glazbu za svoj gušt. Ja sam onaj koji bi nacrtao kupaći kostim, dao krojaču da ga realizira, i onda bi se u tom istome kupaćem kostimu sunčao na plaži i pila kavu.” – kaže nam, kako su je cure iz faksa prozvale, “Sirena”. Shvaćamo da Loretti nadimak u potpunosti odgovara.

Mnogi od nas smatraju da je za šminkanje prvo potrebno znanje iz crtanja, odnosno tehnike crtanja na papiru da bi se moglo preći na lice. “Ne bih rekla da je to kod mene bilo povezano. Papir je za mene bilo jedno, a šminkanje drugo. Prvo sam naučila crtati, a onda tek šminkati. Kako su godine odmicale počela sam se kvariti crtački, a šminkanje je išlo na bolje.” – tvrdi Loretta te smatra da tehnike na papiru nisu povezane sa šminkanjem iako prakticira oboje na dnevnoj bazi.

Ono što je kod Lorettinog šminkanja odnosno stila specifično, činjenica da su njezine kombinacije boja na kapcima, nešto što nama običnim smrtnicima ne bi palo na pamet iskombinirati. Subjektivno gledajući njezine radove dobijem dašak tropske vibre, mora, ljeta, palme i slično. Loretta na to kaže: “Pa kao netko iz Dalmacije kojemu more i sunce znače život naravno da sve onda i „miriše na more“. Upravo radi istog razloga su me cure s faksa prozvale Sirenom. Nadimak sam uvrstila u svoj makeup logo. Moji radovi zrače tom vibrom zato što sam netko tko odstupa od klasičnog stereotipa ljepote. Ne volim umjereno, obično, prirodno ili meni osobno nevidljivo. Ja sam netko tko šminkanje drži na tankoj, ali zlatnoj granici između ljepote i maskenbala.”

Osim tropskih boja i daška ljeta na kapcima, ono što Lorettu čini specifičnim umjetnikom je tehnika šminkanja, bez kistova. Oni koji šminkaju znaju kolika je muka izblendati sjenilo do savršenstva s kistom, a prsti nam ne bi pali na pamet koristiti za blendanje. Loretta kaže, da frendice koje je šminkala nikad nisu pitale gdje su kistovi. “Kistove nisam nikad kupila. U procesu učenja šminkanja su mi najviše trebali, ali nisam se mogla zadovoljiti s bilo kojim kistovima. Kada sam napokon dobila prvu plaću u životu, mogla sam si priuštiti baš one koje sam htjela, ali je bilo već kasno jer sam naučila s prstima. Nije istina da se baš sve može s prstima,ali nije istina ni da su kistovi potrebni toliko. Trenutno štedim za jedan set kistova koji će biti karta za novu dimenziju šminkanja koju planiram započeti.” Osim kistova, Loretti je najveća želja da se u njezinoj kolekciji makeup proizvoda pridruži i Jefree Star.

Savjet koji Loretta ima za početnike u šminkanju je da ne gledaju Youtube tutorijale, ali i s druge strane tvrdi da ne bi nikome ništa savjetovala. “Svako je tu da se bori sam za sebe i svoj uspjeh. Želja i volja su ključ. Citiram, “Bit ćete tamo gdje se sami dovedete.”

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Andriana Filipović
Filmofilka koja je stalno frustrirana stvarima koje se događaju oko nje. Na sve imam mišljenje i komentar. Ponekad bovaristička individualka. Zaljubljenica u mentol cigarete, kišne dane, tople napitke i horor filmove.