Luiđi Duljaj – OBJEKTIVOM I GRAFIKOM

530
Luiđi Duljaj - OBJEKTIVOM I GRAFIKOM

Luiđi Duljaj, skroman i dosadan i ne baš komunikativan, samouk, samokritičan, ali pozitivan u svojoj ludoj glavi. Previše analizira, te ga nekad misli odvuku i predaleko u odnosu na započetu misao, nema želju za pretjeranim iskazivanjem svoje osobnosti, ali je zato prenosi u svojim fotografijama.

Sa završenom ugostiteljskom školom u rodnom gradu Kninu, te kao bivši vlasnik ugostiteljskog objekta, odrastao je u predivnoj obitelji koja je oduvijek uz poslove bila direktno u kontaktu s ljudima, bilo to kroz ugostiteljsku ili prehrambenu djelatnost. Takvo odrastanje ga je modeliralo u osobu koja je danas-marljiv i željan usvajanja novih znanja. Mislio je da će svoju budućnost graditi kroz neke od takvih ili sličnih poslova, no kako u životu ne biva sve onako kako mi to idealiziramo u svojoj mašti, dali našom greškom ili tuđom, nego se nađemo pred raznim preprekama, tako on preskače neke od njih, diže sidro i odlazi iz Knina u Zagreb, epicentar dešavanja u nas.

Luiđi Duljaj - OBJEKTIVOM I GRAFIKOM

Prema Zagrebu je imao averziju kako je to užurban, siv, tmuran grad, u kojem svi negdje jure, ali mu se u tom gradu suprotno pokazalo i desilo mu se dosta lijepih stvari. Osim prijatelja koje je stekao, kaže da su ljudi pristupačni, željni pomoći i prije svega, kultura je na nivou. Vraća se nakon svake ljetne sezone i noćnog života (konobarenja) sretan u Zagreb. Nikad nije pomišljao doći u velegrad ne bi li uspio ili bio uspješan, jer je za njega uspješan čovjek onaj kojem zadovoljstvo proizlazi iznutra i odašilje se prema van. Dolazak u velegrad bio mu je bijeg od monotonije, usputna stanica na životnom putu.

Luiđi Duljaj - OBJEKTIVOM I GRAFIKOM

Bilo mu je na kraju pameti da će se baviti fotografijom, iako ga je sam pojam fotografije fascinirao i takav način izražavanja mu je neprocjenjiv. Divio se dobroj fotografiji, dijelu napravljenim iza fotoaparat ili bilo čemu povezanim sa stvaranjem fotografije, što je na kraju produkt ljudskog uma ili ruke.

Kod prijatelja je započeo prve korake u novom svijetu, koji mu je pokazao pozadinu nečega čemu se jako divio, novu dimenziju. Učio je gledajući što prijatelj radi i konstantno je težio za više informacija o stvaranju fotografije. Nakon pet godina konstantnog usvajanja tih informacija, ne usudi se reći da zna o fotografiji, jer kakvih se fotografija nagledao, on želi doći na taj nivo znanja kad je u pitanju tehnički odraditi fotku. Naravno da nije bitna samo tehnika obrade već i rukovanje s aparatom.

Ono što je sigurno jest da Luiđi iskreno uživa u tome što radi i to mu je hobi koji mu služi kao ispušni ventil, kao antidepresiv. Svjestan je da mu je potrebno još puno usvajanja znanja, iskustva i klikova.

Luiđi Duljaj - OBJEKTIVOM I GRAFIKOM

Prvi digitalac je dobio od brata i njegove žene, Nikon d3200 i nije se skidao s njega. Smatra da se opsesija za fotografijom stvori kad se domognete prvog pravog aparata u životu. I tako su mu počeli rasti apetiti, nove investicije su bile potrebne, te je ove godine kupio ozbiljniji full frame Nikon d800 , te all round objektiv Tamronov g2 24-70mm, uz blic i rasvjetu koju dosta koristi, kada su u pitanju fotografije proizvoda. Trenutno nije zadovoljan s izborom objektiva kojeg ima, ali pošto mu je trenutno jedini,a i fotografija je „skup sport“ u kojem se treba postepeno graditi, daje sve od sebe da bi dobio što više od takvog objektiva. Zadovoljan je s rezultatima i kvalitetom sirove fotografije koju daje trenutni aparat.

Luiđi Duljaj - OBJEKTIVOM I GRAFIKOM

Najviše voli biti na otvorenome, pogotovo kad su topliji dani, kad vlada Sunce, a zvijezde krase Mjesec, i kad su boje izraženije, tada sve zajedno dolazi do izražaja. Fotografiju ne gleda kao obavezu, zabavu ili slično nego joj se predaje i svojata kao dio njega. Voli otići u prirodu i izgubiti jako puno vremena na jednu fotku. Ne uzaludnog , nego korisnog. Bilo je i uzaludnog vremena, kaže, ali je gledao na to tako da izvuče iz toga korisno, odnosno da ubuduće izbjegne to.

Luiđi Duljaj - OBJEKTIVOM I GRAFIKOM

Najdraži dio mu je doći u stan nakon fotkanja i na većem ekranu pogledati materijal, te početi s obradom u programima. Obožava se igrati u photoshopu i raditi manipulacije sa slikama, raditi kolaže, kao alat za obradu koristi Lightroom u kojemu „dira“ tehnički dio informacija fotografije, dok u photoshopu radi i tehničke i fizičke korekcije. Corel Draw koristi za grafički dio. In Design isto po potrebi, dok za animacije ili kratke video montaže radi u Premieru. Sve znanje o tim programima je stekao gledajući video tutorials, upijao i upijao i još upija, odnosno tvrdi da se internet danas može koristiti u pozitivne svrhe ako se radi o ulaganju u znanje. Samo treba kopati, bez obzira koliko fake sranja ima u zadnje vrijeme, što vijesti, što obmane i ispiranje mozgova, uma i gušenje pozitive.

Luiđi Duljaj - OBJEKTIVOM I GRAFIKOM

U tom periodu od 5 godina imao je priliku fotkati svadbe, evente, product fotografiju, portrete, prirodu, noćnu fotografiju, duge ekspozicije i svašta nešto. Ne želi se ograničavati kad je u pitanju njegov gušt, ali kad je u pitanju product fotka, onda se ne voli “razletjeti kao đubre po njivi“, već se voli držati jednoga. Noćna fotografija i duge ekspozicije je ono u čemu najviše uživa, dok prilikom komercijalizma od kojeg živi kao dodatni prihod, voli raditi product fotografiju-igrati se s rasvjetom, blicevima.

Luiđi Duljaj - OBJEKTIVOM I GRAFIKOM

Voljela bih naglasiti, što se tiče grafičkog dijela, da jedan od njegovih rješenja (LOGO) krasi najbolju vilu u Hrvatskoj, koja je nagrađena od struke, te mi je drago da se njegov rad veže s jednim od najboljih dizajnera interijera i eksterijera u nas. Par ozbiljnih projekata nadolazi i u 2019., ali mi Luiđi nije htio odati koji su.

Od alata za oglašavanje za sada koristi Facebook i Instagram, te tamo objavljuje većinu njegovih radova. Također, dvije slike su mu nagrađene za fotku dana i takve stvari su mu najdraže kad se u moru fotografija, tvoja odabere kao najbolja. U planu mu je objavljivati i na svjetskoj razini, te prijavljivati se na svjetska natjecanja i slati radove, jer tek tada, kaže, da će moći reći da je zadovoljan sa svojim djelima.

Luiđi Duljaj - OBJEKTIVOM I GRAFIKOM

Luiđija možete pratiti na facebook profilu: Luiđi Duljaj

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima