MARIO VENETI – čarolija opuštanja u prirodi

774
MARIO VENETI - čarolija opuštanja u prirodi

Čim se ugase adventske lampice a ranoproljetno sunce rastjera siječanjsku depresiju, volimo početi sanjati i planirati – ljeto. A što je ljeto bez ispruženih nožica u hladu, u udobnoj ležaljci između dva bora koju lagano njiše slani povjetarac… Znate li uopće tko je tata hrvatskih hammocka?

MARIO VENETI - čarolija opuštanja u prirodi

Mario Veneti mladi je Dubrovčanin koji već godinama živi i kreativno stvara u Zagrebu. Marljiv, vješt i inovativan, ovaj zaljubljenik u aktivan život zadnjih sedam godina vlastitim rukama proizvodi vrhunsku kamp opremu pod brendom Hemmens.

MARIO VENETI - čarolija opuštanja u prirodi

– Kad sam krenuo sa planinarenjem u početku sam spavao u šatoru, što mi nije pretjerano odgovaralo. Ubrzo sam otkrio hammock i oduševio se. Nakon par mjeseci odlučio sam prijateljima ponuditi hammocke i odmah su prihvatili. – priča Mario ne skidajući pogled sa šivače mašine na kojoj je do sada proizveo veliki broj hammocka, u vedrim kombinacijama boja prema željama naručitelja. – Većina mojih hammocka ostala je u Hrvatskoj, no ima ih i po cijelom svijetu. Narudžbe stižu i iz Njemačke, Slovenije… Mislim da je najdalji kupac bio s Novog Zelanda.

MARIO VENETI - čarolija opuštanja u prirodi

Prvi hammock sašio je 2012. godine. – Evo još uvijek ležim na njemu redovito. – smije se Mario.

Ako ste se pitali koja je tajna Hemmens hammocka, moramo se složiti – odabir iznimno otpornih i izdržljivih materijala, ali personalizirani pristup svakom hammocku i njegovom budućem vlasniku.

MARIO VENETI - čarolija opuštanja u prirodi

– Trenutno u ponudi imam 2 vrste materijala za hammocke, a to su polyerster i ripstop – tumači Mario. – Hammocke je moguće skroz personalizirati po želji kupca, iako većina ipak kupuje klasične hammocke. Moguće je mjenjati boju, duljinu, boju konca, vrstu gurtni pa čak i print na sami materijal.

MARIO VENETI - čarolija opuštanja u prirodi

Atraktivni Facebook (Hemmens) i Instagram profili (hemmens.hammock) otkrivaju vesela lica ponosnih vlasnika Marijevih hammocka – zaljubljeni parovi, obitelji s djecom, avanturisti individualci ili grupe izletnika s kućnim ljubimcima, svi uživaju u opuštenim trenucima na svježem zraku uz žarke boje brzo i jednostavno postavivih hammocka. Neki ih razvlače i na snijegu, neki na trajektima, u gradskim parkovima, uskim dalmatinskim uličicama… Na pitanje koje je najluđe mjesto na kojem ga je on koristio, Mario se odgovara – Hammock se uistinu može objesiti na puno ludih mjesta, a neka od mojih najdražih su: između dva velika broda, na autobusnoj stanici, između nogometnog gola, unutar napuštenoga aviona – smije se i nastavlja – Najluđa situacija bila je kada smo prijatelj i ja nakon cijelog dana planinarenja jedva uspjeli naći mjesto za spavanje – liticu s 3 stabla na samome rubu. Tu smo zakačili hammocke i prespavali. Nije bilo baš ugodno pogledati prema dolje.

MARIO VENETI - čarolija opuštanja u prirodi

Mario se uz izradu hammocka bavi uređenjem interijera, izradom namještaja i drugih, uglavnom drvenih predmeta, jer upravo u poslu koji obavlja rukama, bilo to šivanje ili obrada drva, nalazi najviše strasti. – Trenutno sam u procesu učenja o varenju i obradi metala, jer mislim da bi se to odlično spojilo sa stolarskim zanatom. S druge strane uvijek kažem, ako dođem do toga da krenem šivati muška odijela, onda prekidam sve poslove i krećem samo sa tim biznisom.

Predan i posvećen, Mario uistinu živi svoj posao – Slobodno vrijeme najradije provodim s prijateljima na raznim putovanjima i druženjima. Često znamo otići na planinarenje na koje svi nose svoje hammocke. – priča nam Mario, nadovezivajući se na pitanje što je najvažnije naučio o životu – Radi ono što voliš, voli ono što radiš.

Najveća podrška upravo su mu prijatelji i obitelj. – To su ljudi kojima mogu sve reći i koji će me ispravno savjetovati kako postupiti u životu. – govori Mario.

MARIO VENETI - čarolija opuštanja u prirodi

Na spomen ljeta, glavnog godišnjeg doba omiljenih hammocka, otkriva nam kako u najtoplijim mjesecima najradije uživa uz more u Konavlima kraj rodnog Dubrovnika.

A vrijeme izležavanja na otvorenom stići će i prije nego što smo zamislili, stoga umjesto klesanja savršenog tijela ne bi bilo loše naručiti na vrijeme svoj roza, crni ili fluorescentno zeleni anti-stress hammock. Mario narudžbe prima putem navedenih društvenih mreža, a last-minute kupnje moći će se ostvariti kroz cijelu sezonu na nekoliko lokacija u Hrvatskoj.

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Korana Gjalski Filipović
Korana Gjalski Filipović multimedijalna je umjetnica s diplomama iz fotografije, modnog dizajna i kreativnog upravljanja tržišnim komunikacijama, nagrađena Dekanovom nagradom. Iza sebe ima brojne skupne i nekolicinu samostalnih izložbi, četiri knjige, desetak art filmova i jednako toliko inovativnih autorskih projekata u kulturi. U slobodno vrijeme razvija utopističke ideje, crta portrete, putuje na najmanje očekivana mjesta i vodi udrugu Kuća hrvatskog dizajna, čija je osnivačica i predsjednica od 2012.