Nagrada za životno djelo Dragi Turini

49
Nagrada za životno djelo Dragi Turini
Mario Beusan i Iva Körbler predaju Nagradu Dragi Turini

U Starogradskoj vijećnici u Zagrebu održana je Svečana dodjela nagrada ULUPUH-a. Nagradu za životno djelo dobio je Drago Turina (1943.). Drago Turina  studirao je u Zagrebu, gdje je započeo svoj scenografski rad u studentskim kazalištima 1965.-1966. Od tada ostvario je više od dvjesto pedeset scenografskih radova u raznim kazališnim kućama, na televiziji i filmu. „Nije pretjerano kazati da scenografija Drage Turine predstavlja kazališnu epohu, da daje možda najodređeniji znak teatarskim zbivanjima u Hrvatskoj (a i šire) na prelasku od modernizma u postmodernu. Od trenutka kada se pojavio na sceni preuzeo je na sebe daleko veći teret opremanja pozornica za najraznovrsnije izvedbe, privukao je zanimanje kazališnih grupa i institucija u brojnim domaćim i inozemnim sredinama, oduševio je publiku i kritiku kod kuće i u svijetu, potaknuo je na suradnju umjetnike iz gotovo svih aktivnih naraštaja. Po Čarliju Turini scenografija je u nas definitivno postala dramskom disciplinom. (Tonko Maroević)

 

Danas je scenografija Drage Turine inspiracija za mlade, putokaz avangardne prošlosti za budućnost. Njegova scenografska rješenja polaze od sadržaja predstave do poruke koju predstava nosi, od ciljane publike i mjesta izvođenja do ugođaja kojim postiže punu kazališnu čaroliju; od praktičnosti izvedbe do prostorno-vremenske i dramaturške efektnosti; od jednostavnih rekvizita i simbola do skladnih i složenih, mobilnih cjelina. Jezikom simbola opredmećivao je Turina dramaturgiju mekim i krutim, pokretnim i nepokretnim rješenjima stvarajući po potrebi realne i irealne ambijente koji se kreću od krajnje redukcije (minimalizma) do bogatih svjetlosnih i zavjesnih preobrazbi. Zahvaljujući svojoj tehničkoj vještini inžinjera strojarstva i brodogradnje Drago Turina unapređivao je scenografiju nepresušnim izobiljem inovacija, a pritom je odmah organizirao i kreirao mehanizme kojim će ostvariti svoja originalna rješenja za scenu i pozornicu, koja su do tog trenutka bila nezamisliva. Pa i u najnovijoj scenografiji, primjerice za predstavu „Domaća zadaća“ Drago Turina dokazao je kako se škrtim sredstvima postižu optimalni učinci, a prostorna se i vremenska iluzija vidno mijenja.

Drago Turina najveći je živući majstor kazališne scenografije i svoja remek-djela ostvarivao je i na filmu i na zahtjevnim manifestacijama na otvorenom prostoru. Kako je autor koji svoj rad izvodi vrlo precizno, prvo kao skicu, potom izrađuje makentu, a u monografiji njegove scenografije  su kratki opisi razložnosti svakog rješenja, te je ona pravi udžbnenik scenografiji. Uostalom, mnoge današnje nagrađivane i hvaljene scenografije mladih autora možemo naći, kao avangardnu prethodnicu, u djelima Drage Turine.

Nagrada za životno djelo Dragi Turini
Maketa scenografije
Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Branka Hlevnjak
Branka Hlevnjak – šezdesetosmašica, naivka, još uvijek vjeruje da mladi mogu popraviti Svijet i učiniti ga mirnim i ugodnim mjestom. Sanjari o Hrvatskoj kao zaštičenoj eko zoni Ujedinjene Europe. Na ulazu u Hrvatsku stranci bi  trebali plaćati dodatnu naljepnicu, a sav prihod išao bi u prilog Nacionalnih parkova i prirodnih rezervata. Hrvatsku vidi kao zemlju zdrave hrane, kvalitetnih uslužnih, kreativnih i znanstvenih djelatnosti: od zubara i liječnika, pa do umjetnika i brodara. Deviza za obilazak hrvatskih minijaturnih ljepota glasi: Rezervirano ZA PRIJATELJE! Reserved for Friends! Ili For Friends Only!