Ovom gradu predstoji jedno petnaest godina jebene krize

306

„Ovom gradu predstoji jedno petnaest godina jebene krize…“ reče mi prijateljica dok smo prolazili pored ruševina pulskog brodogradilišta – brodogradilišta Uljanik. Pomahnitalo sam se okretao ne bi li još jednom ulovio zadnji tračak krajolika koji obasjava ostatke nekadašnjeg imperija bez premca. Zvonik svaki puni sat lupa svoje, kafići i restorani i dalje rade, klubovi se krcaju šundom i društvo pati od vidljivog prikaza intermedijalne katastrofe koja utjelovljuje egzistencijalno dno svakog stanovnika ovog grada, ali Uljanika nema. „Pulo, više te ne volim“, ili pak „bilo je samo pitanje vremena kada će propasti“ – rečenice su koje predstavljaju polarne suprotnosti, odnosno podijeljenost razmišljanja ljudi na lokalnom nivou.

Trebalo mi je dosta vremena da shvatim dubinu i širinu ove teške i nesretne priče. Ono što ona sa sobom nosi, u širokom luku predstavlja groteskni distopijski portret naše budućnosti. S balansiranim proračunom (koji nije bio neka sreća prije klimakterija Uljanikove melodrame) možemo se pozdraviti, hrpa radnih mjesta odlazi u nepovrat, obitelji propadaju…

Također, sveprisutna je pojava ponavljanja ciklusa odljeva mozgova, što nam isto ne ide u prilog – seljenja i migracije na velika vrata postale su sve češća pojava. Intencija popravka ovog šarlatanskog stanja, što za neke predstavlja zadnju nadu u borbi protiv emancipacije turizma (u čije je pore kapital odavno pustio korijenje) – postala je moralna obveza bez izgleda za konkretnu egzekuciju.

Uljanik je predstavljao neminovno bitnu kariku društva, podosta važnu za egzistenciju stanovnika Pule. Kontraproduktivnost na duge staze, kao i zadovoljenje osobnih apetita u vidu moći – jasno očituju predominantne probleme modernog čovjeka, a i fundamentalni razlog slamanja Uljanika.

Predstoji nam mukotrpan i mračan period.

FOTO Tedi Korodi

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Ivan Slijepčević
Osamnaestogodišnji tudum iz malene Pule sa zdravom dozom stava. Ništa više, ništa manje.