PARTY ZA ELITU

114
PARTY ZA ELITU

Da se spasi od propadanja, veliko zdanje dvorca Vranycan s imanjem dodijeljeno je u koncesiju na devedeset i devet godina 1996. godine za jednu kunu uz obavezu da se obnovi i vrati u prvobitno stanje, ono iz 1826. Investitor, koncern Patria d.d., u radove i njegovu obnovu uložio je oko 4,5 milijuna eura. Nakon kompletne restauracije koje je trajala oko tri godine dio je namijenjen stanovanju domaćina i vlasnika, obitelji Perković, a dio boravku i odmoru poslovnih partnera i gostiju. Smješten na obroncima Kupjaka i uvučen u hrastovu šumu, s nove ceste koja je tek nedavno dovršena oku je praktično nevidljiv. Cijeli je kompleks uvršten u kategoriju zaštićenih kulturnih dobara.

Građen u kasno baroknom stilu dvorac svojim rasporedom prostora i danas potpuno zadovoljava uvjete modernog stanovanja. Širokim spiralnim hrastovim stepenicama koje vode na prvi kat dolazi se u gostinjske sobe, koncertnu dvoranu i veliku biblioteku s nekoliko desetaka tisuća naslova, dok je prizemlje rezervirano za ogroman dnevni boravak s centralnim kaminom obloženim netipičnim i vrlo rijetkim crvenkastim vijetnamskim kamenom. Tu se nalazi još nekoliko kabineta, veća i manja blagovaonica, kuhinja i prostori za smještaj stalnog osoblja i zaštitara. Na zidovima hodnika vise vrijedne slike starih, ali i novijih hrvatskih majstora; izbor djela Karasa, Bukovca, Hegedušića, Crnčića i Slave Raškaj, a tu su naravno i novija djela Murtića, Berbera, Popovića i drugih. Vinski podrum prava je riznica, zbirka najskupljih arhivskih vina svih podneblja Hrvatske, ali i inozemstva. Obložen je posebnim ciglama u šest nijansi, nekoliko puta prepečenim i uvezenim iz Italije, a koje svojim svojstvima održavaju stalnu potrebnu temperaturu.

Pokrajnje zgrade su konjušnica s osam deset boksova s šest čistokrvnih prekrasnih životinja, a na nju je sa zapadne strane oslonjen novoizgrađeni moderni bazen nadvođen staklenom kupolom. Podalje, tristotinjak metara od sjeverne strane dvorca, u malom brezovom šumarku nalaze se lijepo uređene niske drvene kuće, vinska i lovačka s ljetnom kuhinjom. Red garaža na kraju cvjetnog perivoja koji vodi do glavnog ulaza, dograđeno je kasnije. Pomno pokriveni bijelim platnenim pokrivačima, u njima se šepuri desetak oldtajmera bogatog vlasnika. Kao kruna svega, na manje od dvjestotinjak metara udaljenosti iza dvorca, započinju krasno uređeni i njegovani zeleni tereni igrališta za golf s dva umjetna jezerca u kojima, pak, plivaju skupi koi šarani posebno dopremljeni iz Japana.

Uz nekoliko veleposlanika i stranih predstavnika, gosti i uzvanici koji su pozvani na današnje formalno otvaranje obnovljenog dvorca čine cvijet i kremu hrvatskog  jet-seta. Visokopozicionirani političari i diplomati, privrednici i tajkuni, bankari, intelektualci i liječnici šeću uokolo lagano obučeni; neki u kupaćim kostimima sa svojim suprugama, a neki s intimnim prijateljima ili prijateljicama. Posebna kategorija su sportske zvijezde sa svojim suprugama i pratiljama, a tu je i elita hrvatske i estrade iz regije, poznati glumci, TV voditelji i selebritiji. Bazen s istočne strane, kojeg sam već spomenuo, poluukopan u zemlju, sa prozirnim krovom djelomično obraslim bršljanom potpuno je nevidljiv i interpoliran u pejzaž šume i dvorca. Naravno, svojim sadržajem kao što su sauna, masaža i malena fitnes dvorana s garderobom privlači najviše pozornosti.

Cijeli smo dan ovdje. Neki su se gosti već okupali pa leže na ležaljkama pored bazena, drugi su tek izašli pa se brišu debelim frotirnim ručnicima ponuđenim od strane dva momka iz posluge, a nekoliko njih se tek sprema ući. Dok gudački kvartet smješten ispod bijelog baldahina na širokoj terasi ispred diskretno izvodi Veliku Beethovenovu fugu, uz maleni bar na kraju bazena svoje koktele ispijaju modeli i manekenke iznajmljeni od agencije i pozvani da uljepšaju domjenak u smiraju ovog divnog ljetnog dana.

Plivam polako sredinom kristalno bistrog bazena i ne mogu vjerovati: ispred mene, ni dvadesetak centimetara od moje glave, pluta govno. Pravo pravcato veliko i debelo tamnosmeđe govno. Usred bazena. Zbunjen, gledam uokolo sve te divne, poznate i važne ljude…

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima