Postoji li veza između paranormalnog i normalnog?

334

Od davne povijesti do današnjeg dana, ljude uvijek okružuje strah koji je pokretač svega – strah od nepoznatoga. Ljudi su se bojali onoga što nisu mogli razumjeti i racionalno objasniti. Odgovore na pitanja o nepoznatome tražili su u područjima religije i znanosti, dok su drugi ipak odlučili prihvatiti strah od nepoznatog i pronaći način da se zaštite. Paranormalne aktivnosti nisu rezervirane za specifično razdoblje u danu. Mogu se pojaviti bilo kada i bilo gdje. Vezanje se ne mora nužno bazirati na objekte sagrađene na grobljima kao što svi tvrdimo i zaobilazmo stare napuštene ruševine u širokom kutu, već mogu biti jednostavno poput ostavštine pokojnika, žive ili nežive predmete i slično. Prema vjerovanjima naših starih, kada se uznemiruju duše umrlih i onemogućuje im se vječiti spokojni mir – ne prolazi ne kažnjeno, odnosno događaju se aktivnosti za koje nemamo objašnjenja, a neke aktivnosti završe tragično. Tako su se pojavili oblici praznovjerja, rituala koje se primjenjuju i danas kako bi se otjerala negativna energija.

Velika većina vas će na ovo vjerojatno odmahnuti rukom i reći kako se radi o glupostima jer takve stvari se ne kose s krščanskom ili znanstvenom naukom. Zadržite skepticizam isto kao što ga drži obitelj kroz koju se iz generaciju u generaciju događa – ono nepoznato. Priče ili možda obiteljske tajne donosim vam kroz svoju dragu prijateljicu koja je i sama bila svjedok svakojakih aktivnosti. Ako pitate njezinu obitelj, a i nju samu što misle o svemu tome, odmahnuti će vam rukom i reći da ne vjeruju.

ČAŠA CRNOG VINA KAO POSLJEDNJA ŽELJA

Njezina prabaka imala je 11 braće i sestara. Obitelj je živjela u skromnoj kući na selu i bavili su se poljoprivredom, što je u to vrijeme bilo normalno. Jedna od sestra zvala se Milica. Milica je sa svojih 12. godina znala raditi sve. U domaćinstvu ali i u poljoprivredi. Štrikala je, kuhala je ručak za svoje, izvela je krave na pašu, čitala je knjige na hrpe i slično. Jednog dana Milica je uzela knjigu koju bi mogla čitati ispod drva dok se krave pasu po livadi. Polje se nalazilo odmah iza kuće u kojoj je živjela. Nitko nije sumnjao da bi obično izvršavanje dnevnih obaveza uz knjigu moglo proći po zlu. Miličin djed je čuo vrisak koji je dolazio iza kuće na polju gdje je bila Milica. Odmah je dotrčao do polja a kada je došao imao je što vidjeti. Vidio je Milicu kako gola leži u travi, dok je njezina odjeća bila na drvetu. Djed je odmah reagirao, uzeo Milicu u naručje, odveo ju u kuću i stavio u sobu na njezin krevet. Pitao ju je jer zna što se dogodilo. “Nešto me je diglo, i opala sam.” odgovorila je. Milica je odbijala hranu i vodu, na što su pozvali doktora. U međuvremenu Milica se počela deformirati. Zglobovi su bili savijeni i počeli su se gnojiti. Doktor je nakon pregleda rekao da je vjerojatno ozračena, te da osim vidljivog savijanja i gnojenja zglobova ima upaljene limfne čvorove. Ali slomljenih kosti nije bilo. Tri dana kasnije i dalje je odbijala hranu i vodu. Vidljivo je bila paralizirana i vjerojatno na samrti. Djed ju je pitao ima li kakvu posljednju želju koju može ostvariti. “Čašu crnog vina, molim te.” – odgovorila je svoju posljednju želju. Djed se odmah zaputio u podrum s praznom čašom da joj natoči vino. Drvena vrata se u tome trenutku nisu dala otvoriti. Iako su vjerojatno bila stara, ali djed je imao osjećaj kao da netko drži vrata s druge strane dok on pokušava ući. U međuvremenu uz puno truda i napora je otvorio vrata, napunio praznu čašu s vinom i krenuo ka Miličinoj sobi da joj ostvari posljednju želju. Na žalost bilo je prekasno. Kada se vratio vidio je Milicu savijenu, i kao da se ukamenila – mrtvu. Ako se vratimo malo unatrag, blokirana vrata su se otvorila vjerojatno u trenutku kad je Milica umrla.

SUSJEDA VRAČARA

Njezina baka se sa svojih 20. godina doselila s mužem u kuću u kojoj frendica dan danas živi. Živjeli su život svojim klasičnim životnim ritualima. Kao i svaka kuća imali su svoje susjede. Imate tipove susjeda koji su kao iz pakla, imate one tipove susjeda koje uopće ne vidite, a i one s kojima visite po dnevnim kavama. Njezina baka je imala staru susjedu za koju je cijelo selo pričalo da je vračara odnosno da prakticira crnu magiju. Baka je bila skeptična te nije vjerovala u to, niti se bojala svoje opake susjede. Susjeda je umrla od starosti. Od susjede ukućani su imali kravu. Krava se u međuvremenu razboljela i ležala je. Nije mogla ništa a kamo li stajati. Od bake svekar se tada sjetio jakne koju je pokojna susjeda vračara ostavila kod njih na podnevnoj kavi. Jakna kao ostavština pokojnice je puna njezinog DNA, što je u tom trenutku kako se to brzo izdogađalo bila pametna ideja – spaliti jaknu. Jaknu je stavio u staju ispred krave i zapalio. Od jakne se gomilao samo pepeo, a bolesna krava je u trenutku kad se vatra ugasila – ustala. Je li jakna kao ostavština pokojnice omela dušu? Uzmite u obzir da životinje mogu osjetiti paranormalnu prisutnost. Mačke se zagledaju u prazno mjesto i ne miču pogled s tog mjesta na kojem nema ničega. Sa psima je slična stvar, samo što se oni odmah osjete ugroženim i laju na prisutnost. Za ostale životinje ne znamo kako reagiraju. Je li krava ležanjem reagirala na prisutnost duše i osjećala se ugroženom ili je ustajanje krave u trenutku kad je jakna bila pretvorena u pepeo čista slučajnost?

“DOK SAM JA ŽIVA, NE BUDEŠ SE ŽENILA”

Vratimo se mi par godina unatrag. Kada je ista susjeda o kojoj ste mogli čitati u prethodnom textu bila živa, imala je pik na okolinu odnosno htjela je napakostiti svima. Najdraža meta joj je bila gospođa N. Susjeda je navratila u trenutak kada je gospođa N. bila na odlasku iz kuće i zamolila ju za pomoć po kući. Gospođa N. je odbila na što je susjeda u ljutnji rekla: “Dok god sam ja živa, ne budeš se ženila.” I stvarno nije. Gospođa N. se oženila s 32 godine, kada susjeda više nije bila živa.

NAJVEŠTAJI SMRTI

Frendica je imala prabaku Macu s mamine strane za koju su svi u obitelji govorili da je zla. Zla k’o vrag osobno. Onaj tip osobe kad si došao iz operacije i morao si ležati, prabaka Maca nije imala suosjećaj za tebe, nego te tjerala da ideš nešto raditi. Jednu večer su baka i Maca išle s vrta u kuću. Baka je rekla da ide pripremiti večeru, a Maca je išla odmoriti se od posla u svojoj sobi. Soba i kuhinja su bile jedna pokraj druge, dijelio ih je samo zid. Baka je tad imala neki osjećaj da mora ići pogledati Macu da se uvjeri da je sve u redu. Kada je ušla u sobu vidjela je Macu mrtvu. Baka je imala dvije kćeri koje su taj dan bile na koncertu. Kada su se vratile kući, saznale su da je Maca umrla. Kćeri su to povezale s autom, odnosno na putu za koncert im se auto bez razloga ugasio i struja je štekala na autu. Kćeri to nisu znale za Macinu smrt s obzirom na to da nije bilo mobitela, saznale su tek kada su došle doma s koncerta. Jeziva činjenica je ta da su se smrt i problemi s autom dogodili predvečer, a postoji i mogućnost da se vrijeme poklopilo. S obzirom na to da su auto i kuća bili prilično udaljeni, obitelj misli da je nešto poslalo znak, odnosno upozorilo ih da će se dogoditi smrt u obitelji.
Da stvar bude još čudnija, upozorenja ali ovaj put preko tehnologije koja je napredovala su se ponavljala.
Slično “upozorenje” se dogodilo na 1. rođendan prijateljičinog brata. Dva dana prije rođendana umro je djed s tatine strane. Dok je bio živ, djed je volio slušati vijesti na radiju. Na bratovo slavlje rođendana, taman u vrijeme kada su se puštale vijesti, radio se upalio sam od sebe.
Smrt djeda s mamine strane nije prošla ništa mirnije. Djed je bio u bolnici na pretragama. Taman je trebao ići doma. Zvao je zeta da dođe po njega, usred razgovora mobitel od djeda se ugasio. Par sati kasnije djed je umro. Upozorenja ili slučajnost? Na vama je da odredite.

SLOVO K

Gospođa N. je oduvijek voljela nadnaravno. U mladosti je kupovala knjige, poučavala ih i iskušala se u praksi. Voljela je previđati nekome stvari, iliti gatati. Sestri je uz pomoću gatačkih karata previdjela da će se udati s 28 godina s čovjekom čije ime počinje na slovo K. Par godina poslije toga, i stvarno je tako bilo. Sestra od gospođe N. se udala s 28 godina, za muškarca koji se zove Karlo.

MOĆ UPALJENE SVIJEĆE

Sestra od gospođe N. i Karlo su bili mladi bračni par. Oženili su se par dana prije blagdana Svih svetih. Na blagdan Svih svetih su išli zajedno posjetiti pokojnike. Ostaviti cvijeće na grobu i upaliti lampaš. Svima su upalili svijeću odnosno lampaš samo nisu prabaki Maci, o kojoj ste mogli čitati u prethodnom textu. Vratili se s groblja i otišli su spavati. Sestra od gospođe N. se probudila u noći jer je čula kako netko hoda po balkonu koji je bio ispred njihove sobe, ali nije se previše obazirala i nastavila je spavati. Jutro nakon uz jutarnju kavu sestra od gospođe N. pitala je svog muža Karla je l’ čuo išta tu noć. Karlo je odgovorio da je čuo kako netko hoda po balkonu, i vidio je sjenu. A isto tako je i primijetio da su vrata od sobe pomaknula. Nakon razgovora primijetili su da Karlu nedostaje vjenčani prsten. Što je čudno jer ni sam Karlo nije mogao skinuti vjenčani prsten bez malo napora, odnosno teško se skidao s prsta. Našli su ga na posteljini, vjerojatno je ispao preko noći. Od toga dana na grob stavljaju isti broj lampaša i cvijeća svima, i prabaki Maci.

MUŠKA FIGURA

Kako se u obitelji od prijateljice koja mi je ispričala sve ovo, svašta izdogađalo, ni ona sama nije bila iznimka za čudne događaje. Prijateljica koju ćemo u zaštitu privatnosti zvati Ana. Ana je tu naizgled mirnu noć išla spavati. Mirno je spavala dok se nije probudila sama od sebe. Nije čula nikakav zvuk, ništa ju nije probudilo. U polusnu je vidjela mušku figuru odnosno sjenu kako stoji iznad njezinog kreveta. Ana je pomislila da je to njezin tata. “Tata, pusti me da spavam u miru.” odgovorila je sjeni i nastavila spavati. Brzo je zaspala. Ujutro je primijetila da su joj vrata napola otvorena, što joj je bilo prilično čudno jer uvijek spava sa zatvorenim vratima. Otišla je popiti jutarnju kavu s tatom. Odmah ga je pitala je l’ on bio u njezinoj sobi preko noći. Na što se on začudio: “Ana, što bi ja radio u tvojoj sobi preko noći?”

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Andriana Filipović
Filmofilka koja je stalno frustrirana stvarima koje se događaju oko nje. Na sve imam mišljenje i komentar. Ponekad bovaristička individualka. Zaljubljenica u mentol cigarete, kišne dane, tople napitke i horor filmove.