Revolucija u malom gradiću: UM Zeline

689
Revolucija u malom gradiću: UM Zeline

Odrastanje u malom gradu ima svoje prednosti ali i nedostatke. Jedan od nedostatka, s kojim sam se borila cijeli svoj život je bio uklapanje u okolinu. Uklapaš se dok si rođen da se ističeš iz gomile, kako ja kažem – klonova. Odabrala sam ne uklapati se. Zahvaljujući mom sudbonosnom odabiru, dok sam se isticala, naišao me Tomislav Ivančan. Tajnik udruge UM Zeline. UM Zeline okuplja sve crne ovce malog gradića na jednome mjestu, te im omogućuje slobodno umjetničko izražavanje.

Sama ideja osnivanja udruge rodila se 2008. godine među užim krugom ljudi u bliskom kontaktu i vjerojatno pod utjecajem Vrbovečke udruge mladih (VUM) koja je već tada bila vrlo aktivna, imala svoj prostor za održavanje koncerata (AKC Garaže), jake festivale koji su okupljali poznate i manje poznate.

Kako u Zelini nije bilo sličnog sadržaja, oni sa malo naprednijim pogledima i alternativnijim opredjeljenjem često su izlazili u Vrbovečke “Garaže” koje su bile najbliže utočiste od jednolične zelinske monotonije. Nekolicina njih na čelu sa sadašnjom predsjednicom pokušala je okupiti grupu mladih sličnih svjetonazora po uzoru na VUM te je nakon nekoliko neformalnih sastanaka i inicijativa održana osnivačka skupština na kojoj je 13.02.2009. u gradskoj vijećnici osnovana Udruga mladih Zeline. Težilo se zvučnijem i efektnijem nazivu ali je nakon dugog razmatranja i mudrovanja (umovanja) na kraju prevladala te jednoglasno prihvaćena kratka i jednostavna kratica UM.

Glavni osnivači UM-a bili su Kristijan Mačković, Ivan Loborec, Filip Ćurko i Ema Džakić kao prva i aktualna predsjednica. Ostali su postavljeni kao članovi Upravnog odbora. Nakon prve ozbiljnije konsolidacije rukovodeće funkcije uz Emu preuzimaju Antonio Bičak kao dopredsjednik i Tomislav Ivančan kao tajnik. Trenutno udrugom upravlja Upravni odbor kojeg čine Ema Džakić, Tomislav Ivančan i Luka Krčelić.

Udruga u početku broji tridesetak članova ali među njima ne postoji jasna vizija ni stav o smjeru djelovanja. Uslijedio je period traženja i konsolidacije u kojem se isprofilirala jezgra grupe sa definiranim i usuglašenim ciljevima od kojih su kao najvažniji istaknuti prostor kao neophodan za okupljanje i provedbu aktivnosti, zatim ponuda novih sadržaja koji bi primarno imali zadaću oplemeniti kulturni i zabavni život mladih te ih potaknuti na društveno korisne aktivnosti. Uobičajeno je da udruge orijentirane prema mladima i kulturi imaju svoj prostor ili klub kao što je to slučaj uglavnom u svim susjednim gradovima osim u Zelini gdje se ne nazire nikakvo riješenje tog pitanja niti nakon 10 godina aktivnog djelovanja.

Iste godine nakon osnivanja UM Zeline započinje s prvim aktivnostima, predstavlja se javnosti i organizira koncerte mladih i neafirmiranih bendova u sklopu Svetoivanjskih dana pod nazivom “Večeri UMa” i to na prostoru srednjoškolskog trga koji tako postaje glavni poligon i pozornica za većinu priredbi koje će se održavati slijedeći niz godina. Večeri UMa s vremenom su iznjedrile “šAlter” (festival alternativne glazbe), “festUM” (dvodnevni glazbeni festival različitih žanrova), “elektrUM” (festival elektronske glazbe), “UMivanje” (Ivanjska glazbena slušaonica) i “UMjetnjak” (kulturno-umjetnička manifestacija popračena izložbama, radionicama, prezentacijama i sl. sadržajima).

Od mladih, „cover“ i neafirmiranih nastupali su DIJETE NEMIRA, SPREMIŠTE, PHASE SHIFT, CROSSROADS, ROCA PASADO, TIX, VAN HELSING, PULLOVER, MOFRK, a od poznatijih, alternativnijih i bar donekle etabliranih na svojoj sceni SPREMIŠTE, MAŠINKO, BICIKLIĆ, ČUDNOREĐE, PIČKE VRIŠTE, MUSCLE TRIBE OF DANGER AND EXCELLENCE, KILLED A FOX, SHE LOVES PABLO i definitivno najveći i najpoznatiji bend kojeg su imali čast ugostiti bio je DETOUR.

Uz koncerte organiziraju se i umjetničke kolonije, radionice, slušaonice, karaoke, živi šah i izložbe fotografija, ručnih radova, slika, skulptura itd., a valja napomenuti i sudjelovanje na Božičnim sajmovima sa raznovrsnim prigodnim programom.

Zbog kroničnog problema s iznalaženjem prikladnog prostora udruga je primorana tražiti mjesto u lokalima te u suradnji sa dovoljno susretljivim ugostiteljima organizira svirke, tulume, slušaonice, turnire u društvenim igrama (dama i šah) pa čak i izložbe. Najprisnija suradnja ostvarena je sa Moto i off road klubom i caffe barom “Cibos” odnosno njegovim vlasnikom koji nam pruža velikodušnu podršku.

Udruga također sudjeluje u formiranju i radu Savjeta mladih gradskog vijeća Svetog Ivana Zeline te u dva mandata provodi projekte oslikavanja i pokreće pripreme za maturu kojih do tada u Zelini nije bilo, a sada se provode svake godine uz sufinanciranje Grada.

Najveći i najznačajniji projekt UMa bio je “Organizacije koje brinu” financiran od strane EU i provođen u suradnji s drugim partnerima (udruge i gradovi), a s ciljem donošenja strategije za djecu i mlade u Svetom Ivanu Zelini. Na zadnjoj izbornoj skupštini na temelju prikupljenih iskustava, a prvenstveno zbog daljnje perspektive, udruga mijenja fokus djelovanja i naziv ali zadržava cjelokupni identitet po kojem želi biti prepoznatljiva te nastavlja dosadašnji kontinuitet u radu ali bez određenih imperativa. Od 05.03.2017. djeluje kao “Udruga za alternativnu kulturu i mlade”.

Članom može postati svaka osoba s navršenih 15 godina. UM mladima nudi priliku da ostvare svoje ideje, da pokažu inicijativu, da se dokažu u bilo kakvom obliku izražavanja, da realiziraju umjetnički potencijal bez obzira je li riječ o glazbi, pisanju, likovnom stvaralaštvu ili nečemu desetom. Nude novi zvuk, nove poglede na svijet, priliku za druženje i prijateljstvo, priliku za otvaranje uma, priliku za pozitivne i konstruktivne rasprave, priliku za razbijanje predrasuda i prije svega sigurnu zonu za sve one koji su siti plitke prosječnosti i žele više od ustajalih, površnih trendova.

Savjet koji naš tajnik UM-a, Tomislav Ivančan ima za mlade: “Budite svoji, budite što jeste. Bez obzira što zvuči kao klišej ali nikada nemojte pristati na manje od onoga što mislite da zaslužujete. Koliko god bili čudni, povučeni, odbačeni ili introvertirani, niste jedini i niste sami. Zato smo ovdje da zbijemo redove i jasno damo do znanja da ne pristajemo biti isti. Borite se za svoja uvjerenja, jasno izrazite svoj stav bez ustručavanja i naći ćete svoje mjesto u društvu pa makar to bilo na marginama kao što smo to mi jer da nije tako, ne bi ni mogli reći da smo progresivna avangarda jednog malograđanskog velesela.”

Fotografije u priloženom članku su u vlasništvu UM-a Zeline.
Službena stranica UMa Zeline
UM Zeline – Facebook
UM Zeline – YouTube
UM Zeline – Instagram

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Andriana Filipović
Filmofilka koja je stalno frustrirana stvarima koje se događaju oko nje. Na sve imam mišljenje i komentar. Ponekad bovaristička individualka. Zaljubljenica u mentol cigarete, kišne dane, tople napitke i horor filmove.