„RINGIŠPIL IZ HAADA“

111
„RINGIŠPIL IZ HAADA“

Kali Fat Dub (KFD) je glazbeni aktivistički projekt koji se sastoji od producenta Haris Piltona i MC-a Chakka Svrake. Apokaliptični ciganski dub sa Balkanskom udarnom poezijom. Predstavljaju se kao;

“Haris Pilton-milovatelj duša, opijač glava i rasturač kukova, viđen je u svim čergama od Vardara pa do Triglava, vatren kao flamenko u getu, hladan kao špricer u zimi, on prstima šapuće, on usnama miluje, ciganskom magijom skida uroke, prokletstva, nevinost i kurje oči, otvara srca, a kirurg nije, spaja čakre, a Hindus nije, otima konje, a konjokradica nije! O lubenicama i mladim djevojkama da i ne govorimo, čisto da ne ureknemo, on stotinu jezika govori, te čelična vrata otvara, nomad u duši komad ljudine nosi…”

“Chakka Svraka (Zagreb – Croatia) Pjesnički suncokret koji plovi kroz Zion Crew, Golem, Kali Fat Dub, BarabaDubSound Kolektiv. Okrhnuo se i u Joke, Waking Dub, FOB i Tobogan. Nema stalno skrovište, pa ga možete potražiti u krošnjama najvećih gradskih četvrti, odakle uz novine i kavu, vreba posrnule građane i građanke prvoga reda i odvodi ih u drugi ili treći red. Ovisno o stupnju posrnuća. Čiraš, žgaravičar krhkih kostiju i male tjelesne mase, ispričao je i snimio nekoliko poetskih brodoloma, a posljednji od njih će Vam uskoro ugroziti dvorište, kupaonu i ljetnu kuhinju, te unijeti nemir u sve vaše dobrosusjedske odnose, u sve školske klupe, u sve radničke menze, u sva strahom napunjena srdašca. Kukolj, korov, mulj i drozga. Kanta, metla, džoger, Mr. Propper. Smeće. Kante, kontejneri, mačke lutalice. Potražite ga u blizini svakog manjeg, a opet dovoljno krupnoga otpada. Ništa se ne baca, a tek ponešto pali…”

„RINGIŠPIL IZ HAADA“ (2)

Album ”Ringišpil iz Haada”, koji potpisuje label Positive Reality Records je pun kolaža zvukova policije, vojske, hitne pomoći, bajki, basni, inspekcije, granica, putovnica, izbjegavanje kontrole i kontrolora, vlakova, željeznice, snova i vizije, strah od sutra, strah od jučer, strah za današnji doručak, strah za ručak, bez magičnog realizma. Tranzicija “Životinjske farme” i “1984.”ravno na prazan želudac! S dodirom E.A.Poe-a i njegovog “Gavrana” sa Balkana.

Preslušavajući album par puta, vratila sam se na prvi doživljaj cjelokupnog albuma – toliko realna izvrnuta stvarnost, socijalna pitanja i pogledi u svrhu rušenja sistema. Sa etno štihom. Jelo posluženo za one jačeg želuca. Chakka Svraka svojim vlastoručnim tekstovima, istinitim metaforama izaziva trenutni osjećaj pobune i borbe za svoja prava, koji nestaje kad se slušalice maknu iz uha. Vratiš se u svoju “primitivnu realnost”, tješeći se sa onom starom “Bit će bolje…” Pjesme upozoravaju na istinu proizašlu iz trenutnog, rekla bih i budućeg političkog i socijalnog sustava, onoga čemu on služi, kako nas služi i tko na kraju u njemu profitira.

kali fat dub2

Haris Pilton je odabrao suradnike koji stvaraju u širokom rasponu dub glazbe. Pjesme “Kombajn” i “Od Kašmira Šal” su napravljeni u suradnji sa Gypsy Sound System-om, “Vesti Iz Zemlje” donose zvuk orijentalnog etno punk-a, dok na albumu surađuju još sa Fanfara Electronica, domaćim electro dub producentom Jah Billahom, braćom iz hevyweight mračnjaka Waitapu Band-om, austrijskim ethno dub kolektivom sa balkanskim korijenima La Cherga i Yoannom na pjesmi “Vučica Sa Burze”. Svojim remixevima sve je objedinio u stilski usklađenu cjelinu koja odiše postapokaliptičnim ugođajem i zato dajem albumu desetku.

 

Poznati internacionalni dub producenti su uzeli pjesme i spremaju remixeve istih. Ovaj album je nastao 2015. godine, te je uvertira za one koji nisu čuli za njih, jer mi je u planu recenzirati i noviji album „Nakot Azrielov“ koji je nastao u velikom kreativnom uzletu za koji je spreman veliki dio materijala.

Haris i Chakka iza sebe imaju brojne projekte i suradnje, ali ovaj zajednički KFD projekt zvuči najkonkretnije i najzrelije.

Cijeli album poslušajte dolje ispod,a u Kali Fat Dub sistem zavirite na njihovom Fan Page-u: KALI FAT DUB

 

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima