STAŠA SAHMAN: MALEFICENT SVIJETA FOTOGRAFIJE

505
STAŠA SAHMAN: MALEFICENT SVIJETA FOTOGRAFIJE

Da je Staša vila, bila bi Maleficent. To kažem zato što je u pokušajima da neobrazovane, neinformirane i, ružno je reći, ali priglupe ljude na društvenim mrežama prizove pameti često od strane istih bude optuživana da je zlobna. No, Staša nije zlobna, ona je samo alergična na ljudsku glupost koja je, kao što svi znamo, beskonačna. No to nije razlog zašto je našla svoje mjesto na stranici Revolucije u krevetu.

Staša je ovdje jer je, kako sama kaže, slikarica i kostimografkinja koja je završila u paklu fotografije, a – kažemo i  mi, a i vrsni kritičari – u tom se paklu snalazi kao drolja u redaljki iliti jebeno dobro, pardon my French. Ako Stašino oko, smisao za detalje i snalaženje u photoshopu moramo ocijeniti ocjenom od 1 do 10, Staša dobiva 16. Ono što je  bitno za naglasiti je da Staša, za razliku od mnogih, photoshop ne zloupotrebljava kako bi ljudima mijenjala konture lica, povećavala im usne i oči te smanjivala nos, već ona photoshopom proizvodi magiju. Da, upravo magiju.

Crvenokosa i mladolika Staša Sahman koju krasi tetovaža jednoroga na nadlaktici, rođena je 1975. i akademska je slikarica i kostimografkinja. Osim toga, jedna je od začetnica bodypaintinga na Balkanu za što je i nagrađivana, a karijeru je započela kao dizajnerica. Iza sebe ima nekoliko samostalnih i skupnih izložbi te je surađivala s mnogim časopisima i modnim kućama, a osim toga snima covere albuma mnogim izvođačima. Okušala se i kao redateljica spotova.

Kako to da  je zakoračila u fotografske vode ili  bolje reći oceane?

”Kod mene je fotografska kreativnost došla nekako spontano, odnosno kao nekakav logičan slijed. Naime, po struci sam slikarica i kostimografkinja, a uz to radim i kao scenograf, visažist i bodypainting artist – pa mi se činilo logičnim sve to spojiti u jedno. Kupila sam prvi digitalac, počela fotografirati prirodu, ukućane, mačke i sve ostalo što sam vidjela, vjerojatno kao i svaki početnik u ovom poslu.” – kaže i dodaje: ”Zapravo, nikad se nisam odlučila biti profesionalno ovo ili ono. Od malena nisam pomišljala u životu baviti se ičim drugim osim umjetnosti odnosno, kreativnih stvari… Umjetnost? Još uvijek ne znam postane li netko umjetnik zato što završi umjetničke škole ili je to jednostavno nešto drugo u čovjeku što obuhvaća i slikanje kistom, fotografiranje fotoaparatom… Zapravo, nikad nisam razmišljala na način što bih mogla biti kad odrastem. Uvijek sam pored sebe imala barem kist.”

”Moj najdraži pravac u fotografiji je tzv. story fotografija – fotografija koja priča priču! Režirana fotka koja priča o osobi, vremenu, prostoru, situaciji, trenutku. Ona koja prikazuje najčešće izmišljenu situaciju izmišljenog lika iz moje mašte. Upravo zbog toga koristim nekoliko stalnih modela koji se znaju uživjeti u zadanu ulogu, biti netko tko nisu u stvarnom životu, neovisno o tome radi li se o lijepom, ružnom, dobrom, zlom liku. Također, jako volim i akt

fotografiju, editorijale, te promofotografiju za pjevačice i bendove koji se vole pretvoriti u neobične likove ili se naći u nesvakidašnjim situacijama, barem na fotografiji. Naravno, u ovim slučajevima osim moje mašte veliku ulogu igra i žanr glazbe kojom se oni bave, neke njihove vizije i slično…”

Staša naglašava da je dobra rasvjeta ključna za odličnu fotografiju i mladim fotografima savjetuje: ”Pokušajte shvatiti da je model vaš odraz u određenom trenutku. Pokušajte unaprijed osmisliti što želite dobiti od modela!”

Staši to jako dobro ide pa njena  remek djela pogledajte ovdje:

Staša facebook

 

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima