Stjepan Šipek – Hrvatski Tarzan iz Hollywooda

2974
Stjepan Šipek - Hrvatski Tarzan iz Hollywooda
Stjepan Šipek - Hrvatski Tarzan iz Hollywooda

Svi smo mi kao djeca barem jednom pogledali neki film o Tarzanu, Ili barem čuli za neki. Starija generacija najviše voli reći da je legenda u ulozi Tarzana bio Johnny Weissmüller. Taj vrsni plivač i peterostruki olimpijski pobjednik zaista jest bio legenda tog filma. Vjerojatno kada mlađu generaciju upitamo da nam nabroji neke glumce koji su glumili ulogu Tarzana neće preskočiti Johnnyja ili pak Gordona Scotta te će nam vjerojatno još i znati nabrojiti neke od glumaca modernoga doba koji su utjelovili lik Tarzana.

No većina njih će zaboraviti ili preskočiti jednu veliku ličnost koja je također utjelovila lik Tarzana i to odmah iza Johnnyja Weissmüllera.

Čak i ako ga spomenu i ta mala skupina ljudi ne zna da je on Hrvat. Naime radi se o glumcu po imenu Steve Hawkes ili Steve Šipek. Njegovo je pravo ime zapravo Stjepan Šipek. Stjepan Šipek je glumac koji je prvi u ulozi Tarzana film snimao u boji.

Stjepan Šipek iz Rakitja

Stjepan Šipek rođen je 1. siječnja 1942. godine u Igrišću, mjestu kraj Stubice. Svoju najraniju mladost proveo je kod obitelji Sofije Čakanić koju njezini susjedi više ni ne pamte u Rakitju pokraj Svete Nedelje gdje je bio udomljen. On, Steve, odrastao je u njezinoj siromašnoj kući, na njezinu krilu, na njezinoj brizi, na njezinoj njezi, na njezinom kruhu.

Pričao je da “velika majka” (kako Amerikanci nazivaju  bake) nije bila njegova prava baka, on se našao u ovom svijetu bez ikog svog, sam i napušten, ali takvi smo mi – uvijek se nađe neka dobra žena, neka dobra majka, neka dobra baka. Tako je i baka Sofija (odavno uzemljena) prihvatila, othranila i obranila budućeg Tarzana. Kao dječak gledao je filmove u kojima je Johnny Weissmuller glumio Tarzana sanjajući da i on jednom utjelovi lik Tarzana i ima svog lava.

Baka Sofija nikad nije bila u kinu, pa tako nije vidjela niti jedan njegov film, ni “Tarzan kralj džungle”, ni “Tarzan i crna pantera”, koji su prevedeni i prikazani i u našim kinima.

Jedan stariji Samoborac kaže: “Junak moga djetinjstva bio je Steve Hawkes, poslije Johnnyja Weissmüllera najbolji Tarzan koji se pojavio na našim platnima, u našim kinima. ”

U vrijeme kada nisu bili poznati steroidi Stjepan je stasao u pravog mišićavog diva, sa mišićima kojima bi mogao parirati bilo kojem današnjem glumcu.

Stjepan Šipek iz Rakitja, fotografija iz Samoborskog lista 1969 godina

Među samoborskim prijateljima Stjepan se isticao neobičnom fizičkom snagom i hrabrošću, ali i apetitom, pa dobroj “velikoj majci” nije baš bilo lako da ga nahrani, zbog čega su često stradale susjedove voćke. Ona je željela da Stjepan bude strojobravar, i da na njezina vrata ugradi takvu bravu, koju niti jedan lopov neće moći provaliti i pokrasti je, premda, ruku na srce, kod nje baš i nije bilo što za ukrasti. Izučio je strojobravarski zanat u “Slobodi”, tvornici cementa u Podsusedu.

Godine 1959, prihvatio je poziv majke koja je živjela u Kanadi i napustio je Hrvatsku. U Kanadi je proveo pet godina. Tamo se počeo baviti hrvanjem. Stjepan se 1964. prijavljuje i pobjeđuje u plivačkom maratonu na jezeru Ontario. Stazu dugu 17 kilometara preplivao je za osam sati i 55 minuta.

Bio je od onih što buru voli, od onih koji su istinski mladi, od onih čiji nemir znači jednu vrijednost.

Stjepan Šipek iz Rakitja SAD Florida

Iz Kanade se je odselio u SAD i nastanio se u Miami Beachu na Floridi, gdje su tražili novog Tarzana, pošto je Johnny Weissmüller već najavio svoju odluku o povlačenju. Kandidata je bilo tri stotine, zbog svoje snažne građe Stjepan Šipek, sada Steve Sipek, privukao je pažnju filmskih producenata nakon čega počinje njegova filmska karijera.

Stjepan Šipek iz Rakitja na plakatu filma o Tarzanu, SAD

Uputio ga je žiri na prvobitno snimanje, i on je tako dobro odradio povjerene mu zadaće, da je istog ljeta 1964 godine snimio “Tarzana kralja džungle”. Vrata Hollywooda tako su mu se otvorila…

Glumio je u nekoliko filmova:

Odd Triangle (1968)

Desire Under the Palms (1968)

The Walls Have Eyes (1969)

Tarzan in the Golden Grotto (1969)

Blood Freak (1972)

Tarzan and the Brown Prince (1972)

The Sexiest Story Ever Told (1973)

Stevie, Samson and Delilah (1975)

2056 Escape from Zombie Island (2012)

2057: Return to Zombie Island (2013)

Stjepan Šipek iz Rakitja na plakatu filma o Tarzanu, SAD, 1970-ih godina

Proslavio se ulogama Tarzana u filmovima španjolsko-talijanske koprodukcije. Filmovi o Tarzanu su i šezdesetih godina bili iznimno popularni, a lik Tarzana bio je jedna od najvećih ikona avanturistićkih filmova. Utjecaj “Tarzana” na popularnu kulturu bio je tako velik da je nadmašio filmsku industriju Hollywooda.

 

Scene u kojima je on bio glavni toliko je dobro odrađivao, da su se rijetko ponavljale. Pravovremeno je osjetio što znači pred kamerama dobiti svoju parcelu, redovito je sijati, plijeviti i okopavati, a nije svejedno što ćeš sijati kad je potpisom, imenom i prezimenom obilježeno da je to tvoja njiva. Treba voditi računa o svom imenu i o ugledu gazde koji ti je njivu povjerio, i čije je ime veliko, veće i trajnije od tvoga.

 

Iz tog razloga napravljeno je mnogo filmova u svijetu koje su dale različite interpretacije Tarzana. Jedan od takvih filmova bio je u španjolsko-talijanskoj koprodukciji iz 1969. godine. U filmu Tarzan in the Golden Grotto (Tarzán en la gruta del oro) Tarzan se zvao Zan of the jungle, a glavnu ulogu Tarzana igrao je Stjepan Šipek. Ovisno o regiji u kojoj je film premjerno prikazivan Šipek je imao drugaćije ime. U većini zemalja je bio poznat kao Steve Hawkes, u Španjolskoj kao Luis Barcenas.

 

Tijekom snimanja ovog filma dogodila se situacija koja je odredila Šipekov budući život, spasio je život mladuncu lava kojega je davila zmija. Od tog trenutka razvio je poseban odnos sa mladuncem lava kojem je pružio dom i nazvao ga Samson.

Stjepan Šipek iz Rakitja sa svojim velikim mačkama Elvisom i Bo, SAD, nedatirano, vjerojatno 1990-ih godina

Steve je bio veliki ljubitelj životinja, a i one su osjećale njegovu ruku. Samo, nemojte misliti kako je druženje s njima uvijek romantično – imaju i one svoje ćudi. Njegovo tijelo puno je ožiljaka i svakojakih brazgotina. Zbog jedne duboke rane smatrali su ga otpisanim.

 

Film je bio iznimno popularan pa je glumio i u njegovom nastavku Tarzan and the Brown Prince (Tarzán y el arco iris). Na snimanju ovog filma dogodila se nesreća. Na snimanju jedne scene 31. listopada 1970. godine vatra se otela kontroli dok su Sjepan Šipek i Kitty Swan bili vezani za drvo. U trenutku kad se situacija činila bezizlazna, lav Samson je prošao kroz vartu i spasio Šipeka. Samson nije zaboravio kako je Šipek njega spasio dok je bio mladunac.

 

Nažalost, Šipek i Swan bili su ozlijeđeni, a Šipek je imao opekline na 90% tijela. Do trenutka kad se oporavio od rana ponude za posao su nestale. Bio je na 45 operacija presađivanja kože. Zbog visokih troškova liječenja glumio je u filmu Blood Freak, a nakon što su producenti bankrotirali postao je koscenarist, koproducent i koredatelj filma.

Stjepan Šipek iz Rakitja, ćlanak Samoborskog lista 1969 godina

Nakon toga Šipek je glumio u nekoliko filmova, a pojavio se i u nekoliko TV serija.

 

Godine 1965. dolazi u Hrvatsku u posjet bakinoj rodbini. I dok je na jednoj zabavi u tadašnjoj područnoj školi (današnji društveni dom) u Svetonedeljskim (tada Samoborskim) Novakima grupa lokalnih huligana iz ljubomore željela se sa njime fizički obračunati. Pokušali su ga čak ubosti nožem u leđa. Steve se uspio obraniti od njih a prisutni i dan danas prepričavaju scenu koja se tamo odigrala te napominju da se takva scena ne može vidjeti ni na danšnjim kino platnima. Napadači su završili na Golom otoku, a Steve je dobio golemu odštetu.

Stjepan Šipek iz Rakitja, u posijeti kod Vere Čačković Sveta Nedelja

Samsonovo spašavanje Šipeka potaknulo ga je da život posveti zaštiti životinja. Dobio je licencu i osnovao je utočište za “velike mačke” u gradu Loxahatchee na Floridi u kojem je boravila slijepa lavica Eliza. Nju je uzeo iz jednog ZOO-a, gdje je trebala biti eutanazirana. Imao je i tigricu Dilajlu koja mu je “poklonila” tri mladunca. Kad je snimao filmove o Tarzanu, uvijek je bivao izgreben i krvav, to ga je natjeralo da ima svoje životinje.

Stjepan Šipek iz Rakitja, Steve Hawkes i Kitty Swan

Njegovo utočište kroz godine pružilo je dom više od 100 “velikih mačaka” uključujući i Samsona koji je živio 23 godine. Neke od životinja bile su spašene iz zooloških vrtova ili od vlasnika koji su ih zlostavljali. U utočištu su živjeli tigrovi, lavovi, leopardi, pantere, pume…

 

Jedan od brojnih ožiljaka na njegovu tijelu potječe od omiljene ženke tigra, koju je vodio veterinaru. Bila je vezana za automobil i veselo je trčkarala. Odjednom je neki neoprezni dječak naletio na nju biciklom. O, kako se Dilajla rasrdila! Dječaka je zgrabila golemom šapom – tragedija je bila na vidiku. Steve je izletio iz kola i odigrao svoju možda životnu rolu. Da su to filmske kamere uhvatile u svoj kadar, Oscar ne bi mimoišao…

 

Njegov tigar Bobo pobjegao je 2004. godine, a nakon potjere ustrijelila ga je policija sa pet metaka u glavu. Nekoliko godina kasnije Šipek je izgubio licencu, a njegove životinje udomljene su u drugim utočištima za životinje gdje ih Šipek redovito posjećuje.

 

Tarzana je na filmu tumačilo 15 glumaca, ali i po pričanju Stevea, Johnny Weissmüller bio je daleko najbolji. Po ocjenama onih prefinjenih filmskih konesera, naš Steve je drugi, a Gordon Scott treći.

 

Izvori:

arhiva Damira Petravicha

Samoborski List iz 1969 godine

Povijesna zbirnica Svete Nedelje i okolnih mjesta, Vladimir Žitković (2016)

vlastita arhiva

Piše: Ivica Radoš Mužinić

 

 

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Ivica Radoš Mužinić
Uglavnom poduzetnik. Ponekad novinar. Ne čitam vijesti nego ih samo pišem jer mi je dosta laži i fejk senzacionalizma.