Umjetnost običnog ženskog oblika

382
Umjetnost običnog ženskog oblika

Upoznale smo se kad sam otvarala kafić u gradu Vodice, moja ideja je bila da to bude „Art Gallery & Cocktail bar“, u kojem će se izmjenjivati umjetnici iz grada i okolice, predstavljenjem svojih radova. Zidovi koji su bili cijeli ljubičasti, sam obojala u bijelo, nabacala na njega ribarsku mrežu i pobacala u nju slike, ulovljene od Anite. Taj cijeli prostor koji sam uzela u najam je bio ljubičast, ali previše ljubičast, te sam počela raditi na detaljima, koliko mi je vlasnik prostora dozvoljavao, a Anita mi je tu bila sa svojim kistom, voljom i idejama velika podrška.

Umjetnost običnog ženskog oblika

Anita Franin Pećarica, obična ženska iz grada Vodica, koje se počela baviti slikarstvom u srednjoj školi, je zakasnila na prijemni ispit za srednju likovnu školu, što je popunilo njeno tijelo groznim osjećajem, te je dovelo da počne eksperimentirati sa prostim tehikama kao što su tempera , vodene boje , ugljen, tuš.  Na starim rasparanim lancunima (plahtama), na žutici , pa poslje na kaširanoj žutici, jer joj je netko rekao da bi to bilo pametno napraviti, pošto tako slika biva kvalitetnija i dugotrajnija. (ha ha).

Umjetnost običnog ženskog oblika

Ali čim je uspijela skupiti nešto para sa strane od sezonskog poslića, kupila je 20 platna i akrilne boje i pomalo počela slikati na platnu. Njemu se je dala i ostala je bazirana na platnu i akrilu do sada. Rijetko kada nacrta nešto na papiru, ali i to se zna dogoditi. Slika i na medijapanu male dimenzije slika (18×25 cm), izrađuje magnete i ogrlice od istog materijala s akrilom, a višak kreativne energije izbacuje masiranjem kojim se bavi pretežito ljeti, na plaži…

Prije je imala puno ludih vizija koje su dolazile u mislima ,imala je želju prenjeti ih na bilo što, što bi  joj taj tren palo pod ruku npr. stari materini lancuni, žutica, papir, ali nikad nebi uspila prenjeti te predivne vizije iz glave, nego bi obično to ispalo skroz nešto drugačije i nije bila zadovoljna, jer joj je falilo znanje koje dobiješ u školi i koje ti puno pomaže. I priznaje, to joj nije bilo lako, doći do toga cilja bilo je dosta frustrirajuće.

Umjetnost običnog ženskog oblika

Nije odustala, jer je to shvatila kao hobi i zabavu, naravno, to se njenim prijateljima i obitelji sviđalo, te je sljedeće na redu bilo uključenje u likovnu udrugu „More“, Vodice. Sa 17 godina dobiva status najmlađeg člana, na što je bila ponosna i što je bio motivator da više radi. Sa 19 god otvara uličnu galeriju koju naziva Grandma’s corner, pošto je naslonjena na kut kuće njene bake, te tamo provodi vrijeme ljeti kad je selo puno turista. I tako je došla na ideju da izrađuje suvenire, magnete, ogrlice, male slike na drvu, platnu…

Umjetnost običnog ženskog oblika

Nakon 6 godina upornog učenja na greškama, pokušavajući naći neki svoj stil, stvoriti neki „vodiški“ suvenir, brend, počela je raditi na jednom motivu („Žena s maskom“). Fokusirala se na toj ideji – što se sve može napraviti sa samo jednim motivom?

Umjetnost običnog ženskog oblika

Odgovor na pitanje šta sve može proizaći iz samo jednog motiva je nešto što nju interesira i biva misaom vodiljom u daljnjoj kreativnosti,  jer jedan motiv ima milijun različitih mogućnosti, može se prikazati na različitim materijalima i u razilčite svrhe npr. slika za zid, ogrlica,torba i odjevni predmeti ili nešto slično, tako da bi to jednog dana voljela iskombinirati. Za sada imam magnete i ogrlice i slike, naravno. A za sve treba odvojiti i vremena i novaca tako da još nisam došla do tog zacrtanog cilja.

Umjetnost običnog ženskog oblika

Primjetila je što više crta da ima više ideja, tako isto dolazi i do kontra efekta – kad ne slika neko vrijeme, ima sve manje volje i ideja. Zato treba sam sebe nekad jednostavno natirati da sjedneš i radiš i jebeš inspiraciju. Nada se da će jednog dana otvoriti malu galeriju /atelje gdje će biti njen kreativni nered/kantun koji će ostati svima koji ga posjete u sjećanju.

Umjetnost običnog ženskog oblika

Za sada pauzira sa „Grandma’s Corner“  uličnom galerijom, ali je možete pratiti na Facebook stranici  Grandma”s Corner . Kreće malo po sajmovima tražiti galerije koje žele udomiti njene radove i nada se da će ostvariti svoje ciljeve uskoro, jer ne baš skromno za sebe kaže da ona to zaslužuje!

Umjetnost običnog ženskog oblika

 

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima