Zagrebačke ploče – FOTOGRAFIJE IVICE JAKIĆA ZA „JUGOTON“

56
Zagrebačke ploče - FOTOGRAFIJE IVICE JAKIĆA ZA „JUGOTON“
Foto: Ivica Jakić

U Galeriji Mala na Trgu bana Jelačića pozornost je plijenila neobična izložba fotografija Ivice Jakića. Bili su to portreti Gabi Novak, Arsena Dedića, Ksenije Erker, Miše Kovača i niz drugih pjevača. Riječ je o fotografijama koje su nekad nosile naslovnu stranu Long-Playka, u nakladi zagrebačke tvornice ploča „Jugoton“. Ivica Jakić  je fotografiju je izučio u Visokoj školi Linhoff u Njemačkoj. Specijalizirao se za industrijsku fotografiju. Radio je fotografije za OZEHA za kataloge, letke i opremu velesajmova. Objavljivao je fotoreportaže iz Las Vegasa i Holywooda, iz Bejruta, Engleske, Egipta i drugdje, u tada vrlo popularnom časopisu „Start“. Za njih je fotografirao i erotske fotografije: skidanje u dvanaest poteza, vrlo odmjereno i s ukusom. Surađivao je i s „Modafestom. Fotografirao je naslovnice za mladenački časopis „Tina“. Učlanivši se u Fotoklub Zagreb, Ivica Jakić pratio je tadašnje brojne diskusije i upute o fotografiji koje je u klubu vodio Đuro Griesbach, kućni prijatelj njegova oca, trakođer izučenog fotografa. U klubu se učilo iz tuđih naputaka i iskustva, ali se i poticalo na autorsku originalnost. Ivica Jakić izlagao je na klupskim izložbama, opredijelivši se za, tada osobito aktualan, minimalizam i traganje za fotogeničnim marginalijama koje mogu postati likovno privlačne fotografije. Bilo je to sedamdesetih godina 20. stoljeća, doba postmodernog obrata motiva: s reprezentativnih vizura i pogleda prešlo se na istraživanje banalnih motiva minimalističke estetike.

Ova izložba evocirala je uspomenu na „Jugotonove“ omotnice ploča, pokazujući visoki standard portreta koje je ostvario u tu svrhu Ivica Jakić. U licima Gabi i Arsena, ima toliko topline, koliko i u njihovom glasu i u stihovima koje pjevaju. Oboje onako mladi, kakvi su tada bili, zrače i danas, s fotografija Ivice Jakića, nježnošću i ljepotom.

Imajući za uzor velikog fotografa Helmuta Newtona, a poznavajući načine kako postići željenu mekoću Ivica Jakić odmah je, premda tek student strojarstva i brodogradnje na zagrebačkom sveučilištu, počeo sloviti kao poželjan majstor portretne fotografije.

Dizajneri s kojima je surađivao u „Jugotonu“  bili su Mirko Ilić, Ivan Ivezić i Nenad Martić. Jakić je prilagođavao ugođaj i prema sadržaju pjesme, proširujući portret s lica u prostor, nalazeći rasvjetu koja će postići, tužan, kišni ili neki drugi ugođaj. Treba se prisjetiti da je to bilo doba početka kolora, te da je Ivica Jakić u tom početku odigrao važnu ulogu. Početkom osamdesetih godina 20. stoljeća, napustio je fotografiju i posvetio se svojoj inžinjerskoj struci u kojoj je postao vrhunski stručnjak u međunarodnim relacijama.

Branka Hlevnjak

 

ZAGREBAČKE PLOČE - FOTOGRAFIJE IVICE JAKIĆA ZA „JUGOTON“
Foto: Ivica Jakić
Zagrebačke ploče - FOTOGRAFIJE IVICE JAKIĆA ZA „JUGOTON“
Foto: Ivica Jakić
Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Branka Hlevnjak
Branka Hlevnjak – šezdesetosmašica, naivka, još uvijek vjeruje da mladi mogu popraviti Svijet i učiniti ga mirnim i ugodnim mjestom. Sanjari o Hrvatskoj kao zaštičenoj eko zoni Ujedinjene Europe. Na ulazu u Hrvatsku stranci bi  trebali plaćati dodatnu naljepnicu, a sav prihod išao bi u prilog Nacionalnih parkova i prirodnih rezervata. Hrvatsku vidi kao zemlju zdrave hrane, kvalitetnih uslužnih, kreativnih i znanstvenih djelatnosti: od zubara i liječnika, pa do umjetnika i brodara. Deviza za obilazak hrvatskih minijaturnih ljepota glasi: Rezervirano ZA PRIJATELJE! Reserved for Friends! Ili For Friends Only!