Zašto nesvjesno dijelimo žene na kurve i svetice?

553

Najdraža teorija iz filozofije u srednjoj školi mi je bila Aristotelova zlatna sredina iz Nikomahove etike, odnosno pravilo zlatne sredine glasi – nije dobro previše, ni premalo. Prema Aristotelu, navodno je u tome tajna istinske sreće za kojom svi toliko čeznemo.

U principu Aristotel ti veli da je oke jesti megić, ali ne svaki dan. Ili da je u redu kaj uživaš u seksu, ali ne trebaš se seksati s tolikim brojem ljudi. Dotaknula se ja seksa i zamislila. Zašto nesvjesno žene dijelimo na kurve i svetice?

Slušam ovo dok pišem:

Kurva u prijevodu: Žena koja je seksualna. Muškarac (a i žene) ne poštuje njezinu seksualnost i zbog toga žena nije spremna na odnos s njime pa ga odbija. Ali ostaje objektom njegovih neostvarenih seksualnih fantazija. Ili u drugom slučaju, žena koja se stvarno toliko daje da se pitaš kada će početi naplaćivati svoje usluge.

Svetica: Žena koja se boji svoje seksualnosti. Ili žena koja ne vjeruje u seks prije braka. Ili žena koja je toliko pobožna da želi očuvati svoju čistoću. U svakom slučaju dopizde ti, jer ispada da ju moraš oženiti da bi dobio seks.

“Pojam kompleksa svetice i kurve, prije svih nas, osmislio je Sigmud Freud pokušavajući objasniti anksioznost koju muškarci osjećaju spram seksualnosti žena. Radi se o tome da muškarac prema partnerici koja ga seksualno privlači počinje osjećati privrženost sličnu onoj koju je imao s majkom, a što ga uznemiruje. Generalno govoreći radi se o društvenoj perspektivi ženske seksualnosti prema kojoj je seks rezerviran samo za ‘zločeste’ ili ‘prljave’ žene. ” Izvor: Haer.hr

Klasika. Jeste li primijetili kako je u sve umješan kompleks majke ili oca? U principu ima smisla jer sve počinje od roditelja ali pomalo mi je iritirajuće, koliko god da je racionalno, što se seksualnost i kompleksi “roditelja” stalno miješaju u jedno. Kurva si – imaš kompleks oca. Švaler si, kompleks majke.

Ali vidiš. Muškarce se ne dijeli u te kategorije. Ili se ipak dijeli samo što mi žene ne razmišljamo toliko o tome. Švaleri i djevci. Vjerujem da smo sve svjesne razlike između švalera i djevca. Ali više se priča o kurvama i djevica. Jer – ženska seksualnost.

“Prosječna žena bi na ulici trebala biti svetica, a u krevetu kurva.” Natipkam frendici. Odgovara da će pokrenuti rat. “Kao prvo, kaj koga boli ona stvar kaj ja radim u krevetu, a kaj vani. Samo ja mogu reći za sebe da sam kurva u krevetu.” Slažem se, ali u principu kako god da okreneš. Kurva nije cura prema kojoj može razviti romantične osjećaje već samo seksualne, dok je svetica kontra. Onaj tip cure koju bi rado upoznao sa svojom majkom, ali ne želiš da usta koja su držala onu stvar u ustima ljube majku ili još gore – djecu. Očekuješ od svetice da potisne svoju seksualnost, dok prljavo maštaš o seksualnim aktivnostima s kurvom. A opet dok imaš kurvu, onda se vjerojatno žališ na činjenicu što je njezin libido veći od tvojeg i ne možeš držati ritam. Pristojniji naziv za kurvu je nimfomanka. Kako god, vrtimo se u krug. Kompleksi i nezadovoljstvo. U krevetu a i van kreveta.

Bolna tiha patnja žena je što želi biti jednako poštivana u krevetu a i van njega.
Teška je patnja mnogih muškaraca koji se srame svoje seksualne želje toliko da postanu impotentni pored žena koje vole, a potpuno emotivno prazni, ali uzbuđeni pored žena koje ne poštuju.

Bolna je patnja mnogih muškaraca i žena koji samo žele biti prihvaćeni takvi kakvi jesu zaboravljajući da odbacivanjem svoje seksualnosti to nikada ne mogu biti jer je seksualnost sastavni dio nas.

Poruka sveticama koje su odjebale frajera jer misle da će postati kurve ako stupe u seksualni odnos prije braka. Nisi kurva ako se seksaš sa svojim dečkom. Subjektivno, ne treba ti neka viša sila određivati kada ćeš biti spolno zrela i upuštati se u seksualne odnose. A opet, u ime svih muškaraca, zašto ulaziš u veze ako ne želiš seks prije braka? Seks je dio veze. Niti jedan muškarac te neće čekati do mednog mjeseca. “Mladost je da radimo gluposti, a starost da za tim glupostima požalimo.”
Ali ipak, imamo li pravo žene svrstavati u kategoriju kurva i svetica?

“Nisi svetica, ti si veštica – grešnica ti si.”

Vjerovali ili ne, to ne postoji.

Žena je svetica i kulturna u javnosti, a u krevetu se odjednom za svoj užitak pretvara u kurvu. Kulturna žena nikad neće pasti na razinu kurve. Kurve su gladne i željne pažnje, zato se i ponašaju tako. Samo sa svojim ponašanjem mogu privući pažnju od muškarca na sebe. Pažnja im godi i bitnija im je od k.. pardon, one njegove stvari. Iako postoji i postojat će kategorija kurve i svetice, to je maska. Obrambeni zid kojime se potiskuje ženska seksualnost zbog religijskih razloga ili pretjeranom seksualnošću rješavaju kompleksi oca. Razgrađena i samoostvarena žena nikad nije samo jedno od navedenog. Takva žena je kurva i svetica.

Revolucija iz kreveta ne snosi odgovornost za izrečeno u komentarima
Andriana Filipović
Filmofilka koja je stalno frustrirana stvarima koje se događaju oko nje. Na sve imam mišljenje i komentar. Ponekad bovaristička individualka. Zaljubljenica u mentol cigarete, kišne dane, tople napitke i horor filmove.